[KPOP] K-POP 2023討論區 (45)

1001 回覆
4 Like 15 Dislike
拎小偷/liz出黎都冇咁好笑
我淨係計導狗圖入面個幾隊姐
但大山婆其實真係算咁上下
攞返三代黎講我覺得佢掹小小車邊都有頭十
榴璉後佢小小都係差唔多

四代我個人覺得都係得lily可以屌打
Monday同sieun overall好d
再向下數海緩寧寧我覺得都係互有優劣
整體都係差唔多唔見得真係贏到大山婆

當然另一方便咁睇
佢兩個出道左都差唔多10年唔多唔小都有d進步
對比起4代出道時間咁短點都有d優勢
4代d人到佢年紀應該有更加多人可以好過佢
牙真邊度得
Hybe pop
最搞笑係兩個都唔係main vocalist都可以拎出嚟講
嗱 ive就好似冇分定位嘅 另外嗰隊就唔知啦 其實啲人係咪覺得唱到高音就代表好?
之前mbc選秀田小娟屌啲觀眾選啲冇實力參加者我都喺呢度講呢句被人屌到扑街咁事實有幾多選秀團全部人都有實力?就算二代團啲門面好多都冇其他成員咁有料,不嬲kpop組合都係咁玩㗎啦
張元英=門面、center、main dance
如果寧寧係同當初公開片一樣咁好 咁佢可以爬Sieun 頭咁濟 可惜唔係
ive有 lesxxxxm冇不過點睇都似Liz係主唱
【pann】IVE出道後就沒上過課

https://m.pann.nate.com/talk/371450043
寧寧有咩缺點 我覺得佢算唱得
可能係twice其他人太差影響左成團觀感
其實單獨睇佢兩個真係唔係咁差
就算攞三代黎睇
個人覺得明顯好過大山婆其實都係得Wendy, Solar,輝人,世正,未傷聲前嘅yuju,勝熙六個

再向下數例如華莎,效定,李始娟,kei,seulgi呢堆同大山婆其實一樣都係有各自優劣嘅地方
當你偏重嘅準則唔同佢地排位都會唔同
大山婆比起佢地勝在中低音比較優秀同穩定
靈活性唔錯有能力做到d轉音同修飾音提升整體演唱效果
當然最大缺點就係高音
基本上一過左D5就亂鳩咁黎
喉位亂飛咬字唔準壓脷根撐大口腔一堆問題出曬黎
或者佢作為Twice主唱d高音難位理所當然咁塞曬比佢攪到佢高音經常炒車都係大家低估左佢嘅原因

你提個兩個例子就真係唔太掂
不過安俞真勝在先天條件真係好好
雖然真係幾乎純靠喉嚨發力
但又真係可以高到去F5G5都同你強行轟到出黎
質素欠佳一回事
最小佢都叫唱左個音出黎
你叫Wendy拋棄一切技術學佢咁近乎純靠喉嚨硬生生轟個咁大聲咁響嘅F5出黎我都幾肯定Wendy做唔到
如果佢可以搵個好老師全心投入練返幾年聲(發生可能性應該係0)
或者佢真係可以唱得好過大山婆都未定
起碼人哋四個可以完整唱到一首encore
依家啲團企喺度唱都走撚曬音
Lily係一個純講唱功可以以Solo歌手出道嘅人
同同代甚至係上一代嘅Idol歌手比 個次元本身就唔同

發聲呢d嘢我就唔識 不過我覺得講唱跳Live勁嘅話 Sieun都當之無愧
Sullyoon由出道都唔錯亦一直進步緊 相信未來佢會做得更好
Yoon而家仲多高音過sieun
唔可以唱跳,一跳啲音就唔穩
Ive 入面唱得最好所以咪主唱,出到去其他隊變領唱、和音
啱啱聽完otr mr removed,安宥真都flat左,adlibs 都冇唱到
我想做愛牙
用喉嚨唱歌尖叫都吹奏仲用wendy做例子,笑死
普通話擔當
唯一top
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞