Grad trip 去歐洲 - 英德意法深度遊

263 回覆
47 Like 19 Dislike
德國除咗柏林都新 柏林地鐵成百年歷史
舊得嚟算清潔

除咗建造時間同文化 都要睇肯唔肯/有冇錢揼本翻新 同埋啲人有冇公德心
係 所有財富集中最北
幾個城市養全個國家
你去移民post 聽大家講好過聽遊記

大把人移左英國
我每年都去6 至7次旅行
Ryan airline eastjet 機票平到200 至500 都有
歐遊等於食生菜
新唔代表好
德國內好多人唔鐘意
因為政府一直在用錢洗走歷史
柏林有一半舊共產特色建築都拆
情況同香港盡拆晒英式野一樣
北部邊度最有錢?
米蘭 波河平原

南面因地理等因素長期都窮
Ching 去歐洲最中意邊度?
法國遊記 1:漫步巴黎

人們說巴黎是浪漫之都,也有人說巴黎骯髒混亂。

來到巴黎數天,兩者都不太感覺到,只挺享受巴黎陽光明媚,天氣舒爽的氣氛。

這次在巴黎,最有印象的是羅浮宮和羅丹博物館,可見後文。

其他感受,便讓我在以下分享。

巴黎鐵塔
巴黎鐵塔是巴黎的標志。

本來鐵塔單調的鋼鐵模樣,其實與周遭的古典建築格格不入。

但不知是否因爲習慣成自然,現在倒覺得巴黎鐵塔無論從什麽角度看都很適合,也成爲巴黎天空的一部分。

走近巴黎鐵塔

鐵塔上有觀景台,可360度觀賞巴黎景色

塔上日落

夜晚的巴黎,很是熱鬧

黑夜中的巴黎鐵塔
小鎮啦 major city 通常名過於實
英國於St ives , Isle of wight, Jessie Island , Gibraltar
法國就Nancy , 南法 nice 馬賽個d,
西班牙就 calp, mallcora, Ibiza
Italy 就malta
德國可以去下 wittlich land, trier

下年會去多d東歐
有,呢一年去過三次
但寫遊記的話就不如藏拙了,相又唔特別靚,感受又無巴打係咁豐富,有都唔識點表達
mark 低先
有機會都想聽下你分享當地風情
好羨慕
有無咩地方推介?
我呢一年剩係去過日本台灣
諗起人生第一次歐遊 就係廿幾年前去巴黎 (加倫敦)
真係窮遊到連鐵塔都冇上去
樣樣好奇 四圍鳩行 睇下呢樣嗰樣 搭車去埋凡爾賽宮 瞓青年旅館 殘舊旅舍 日日麵包 (幾好食) 咁就過咗5日了

雖然而家都唔錯 但年青更好
移民啱你
你鐘意旅遊
最緊要無憂無慮,充分感受
而家都無咩憂慮 但冇咁捱得了
瞓唔到大房同過夜瞓車
波蘭同克羅地亞
波蘭就呢度已經有另一個post討論,覺得大家一直低估左呢個國家既吸引力,包括女
克羅地亞就平價版意大利同西班牙,名勝、陽光與海灘乜都有
克羅地亞已經人太多 物價太貴 遊客化得很
特別係Dubrovnik Split 十六湖
除非去啲較冷門城鎮
但總括嚟講可以去嘅 但唔會再係想像中咁好

利申去過5次
最近都少住左 hostel,頂唔順太嘈
未去過東歐,睇下今年有無機會去
巴黎聖母院
巴黎聖母院是一座“跨代工程”,從地基到建成花了二百年。

建築師的理念是慢慢起,不用急,用時間來糅合不同時代的理念和建築風格。

(附記:在我到訪後三年,聖母院頂部慘遭燒毀,不過大概這也是一個糅合新風格的機會?)

聖母院旁邊的雲彩一朵朵的,很是可愛

哥德式其中一個建築特色飛扶壁,也是在聖母院首先使用

西面塔樓,曾是巴黎最高建築

聖母院有最美麗的古典玻璃窗

玻璃窗細部(網上圖片)
巴黎種種

巴黎凱旋門,另一巴黎的標志

從凱旋門頂部,也可俯瞰巴黎市貌,尤其是鄰近的香榭麗舍大道

蒙馬特聖心堂,外形十分特別

與英國或德國的粗獷型花園不同,法國的花園全都修剪得很整齊

法國人很懂得享受生活。在羅浮宮外,杜樂麗公園的水池旁,放著一張張椅子,讓遊人或坐或臥。

亞歷山大三世大橋,是巴黎最美麗的橋

幾乎每座名城都會有河流過;巴黎是塞納河 Seine

途中有幾天天氣很好,在塞納河邊散步,和小鴨一同感受陽光,十分宜人
凱旋門當時都冇上頂觀看

睇到鐵塔附近 同凱旋門週邊嘅相 不期然諗起元首1940年到此一遊 有個講法話由於元首非常欣賞巴黎 所以訓示 (國防軍及駐軍) 不可作出破壞行為
後來巴黎成為一眾高級軍官 黨衛官員嘅 (荒淫) 遊樂「場所」
巴黎喺二戰好似無受好多破壞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞