Grad trip 去歐洲 - 英德意法深度遊

263 回覆
47 Like 19 Dislike
其實如果理想地,最好旅行時唔好開網絡,專心感受四周
自己平時旅行會帶兩部電話,上網嗰部通常擺喺背囊
不過都係成日忍唔住攞出嚟睇 P
小小後記

今次寫遊記,同之前美國/澳加遊記最大分別,就係“深度遊”三隻字引起好多迴響。

我一開始都會有啲憤慨,因為自己唔係一個少去旅行既人。我叫得深度遊,就真係覺得有深度先會咁講。

不過之後再諗諗,呢次 grad trip 既旅程淨係去左主要城市,又的確唔算好深入;就好似如果黎香港旅行,淨係去中環尖沙咀,都好難稱得上係深度遊一樣。

咁點解我會覺得有深度?可能一方面呢次係自己第一次去長途旅行,所以感覺特別震撼。

另一方面透過參觀大英博物館、西敏寺、古羅馬遺址等等,自己又好似的確探索緊歐洲文化既源流,了解咩叫文藝復興、啟蒙時代、民主自由……

點都好啦,呢次旅程令我大開眼界,亦都間接令我幾年後出發環遊世界。我而家仲整理緊環遊世界既遊記,希望有機會快啲同大家見面啦

最後想多謝各位巴打絲打既留言,特別係@聖上駕崩、@厭世旅人、@余御汝如魚愉,令到個 post 豐富左好多,亦避免左我喺度自說自話發 up 瘋

祝大家都有更好既一年,我地下次遊記再見
就係深度遊呢三個字 先引到入嚟睇睇下係咪深度遊
去主要城市唔等於淺度 去山卡啦小城唔等於深度可以係中途路過 宿一宵就走 有咩都唔知
深唔深度 自己覺得係睇到感受到啲咩 認識一啲事物 如有學習更錦上添花

另外亦覺得 如果去旅行前做啲小功課 (例如睇小說 電影 紀錄片等) 咁樣旅程上更加易有體會
有啲地方係睇完書 跟著去搵返啲地方出嚟 睇下係咪好書中所講的 或者去「睇實物」

等巴打下次深度遊
大學學過小小法文(爭啲肥)所以拉丁語系都可以估下up乜,希望盡量都唔用google translate的,德文就用英文都可以捉下路

亦嘗試淨係用地圖嚟睇大約方向,build up對唔同地方城市嘅方向感

呢兩個玩法我覺得會令到自己越嚟越熟悉一個地方
其實又好似冇乜特別意義,本身喺君士坦丁堡都係放喺個馬塲度做裝飾

放係威尼斯利用第四次十字軍東征嚟自肥,同埋拿破崙攻下意大利嘅context入邊,象徵威尼斯共和國同拿破崙日益壯大嘅野心嘅意義就大得多。(其實威尼斯只係被十字軍走數之後玩大咗)

喺今日嘅角度嚟睇,呢4+1隻馬好似係碩果僅存(至少暫時搵到)嘅羅「馬」銅像,作為文物參考嘅價值就高好多
巴打太客氣了
其實去既地方或者時間少都唔係問題,但你既反思相當誠實而且有意思,借古鑑今又有,由小見大又有,咁就已經係深度遊
期待你下一趟旅程
係呀,旅行好似一個 portal,打開對一個“新世界”既體驗;書本、電影、遊人同樣有類似效果。咁樣睇世界都會豐富好多
我都好鐘意唔用 gps,靠手動 navigate 去建立空間感
有時唔用地圖,周圍亂咁行都好好玩
突然諗起,其實寫遊記(+互動)都係再認識一個地方既好方法,所以好多謝大家既分享
update 下:
東南亞遊記仲寫緊,大概農曆年開始有得睇

期待
唔洗grad trip都去到啦 以家機票咁平 先3000頭 去到住hostel/overnight bus for transport 冇你想像中咁貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞