冇力自己撐起一個po了,得閒過來騎劫吓算了
係呀你講得冇錯,威尼斯同香港嘅歷史軌跡同感覺係幾似。
威尼斯都係由被生藩哥德人打到走夾唔唞嘅羅馬難民建立起嚟,行精英管治又有當年好先進嘅防貪污系統 - 安寧共和國個選舉制度好複雜同隨機到癲,有份入選舉委員會嘅人係得知中簽嘅一刻就唔比離開選舉埸地(今天嘅教廷選舉仲係用緊呢個政策),而總督當選之後係在位期間亦係唔俾離開總督宮,換言之,你要賄賂下一任總督,基本上你要賄賂晒成個二千人嘅大議會。總督做好多嘢亦都要有議會監察,玩到後期已經變咗十人議會當政多過總督當政。其實佢靠嘅就係唔同勢力家族嘅精英互相制衡,呢個玩法亦都成功延續咗成十一個世紀,亦做地中海東西之間嘅貿易樞紐,當然佢自己有強大嘅海軍,霸咗半個地中海同三份一個北意大利,所以大家一定要服佢,直到拿破崙喺打到嚟,喺1797年宣布亡國(同香港一樣都係九七年玩完!)。
威尼斯亦都叫做冇入過中世紀咁濟 - 感覺上好似由Late Antiquity直接飛咗入文藝復興咁,中世紀成個歐洲互片嘅時候佢都尚算安穩。名義上威尼斯係臣服東羅馬,宗教上亦都係羅馬天主教 - 但係其實佢兩邊枝笛都唔係好聽,教會對社會嘅箝制亦都唔係好影響到威尼斯(威尼斯主教係威尼斯自己選出來的,教廷冇份揀,只可以「否決」)。
呢個重商嘅環境下衍生咗一個幾自由嘅地方出嚟,後來古典世界嘅資料經威尼斯慢慢傳返入歐洲,埋下文藝復興嘅種子。
我第一次去係二二年盛夏,佢比我嘅第一印象就係好輕盈,係曾經香港都有嘅一種carefree,而暫時我未搵到第三個地方係有的。
嗰隻帶有海風嘅濕熱好香港,佢哋嘅小輪都係啲五十年代mid-century產品,同天星小輪一樣,坐喺架船上邊吹住海風oh下oh下,水手嘅隨意(有時啲人追船,佢見你後生嘅話,會就咁開返道閘叫你跳上嚟,完全冇health and safety的),地中海氣候嘅溫和,佢本身嘅歷史,我諗係好多好多個堆砌出呢一種輕盈嘅元素之一,又或者係威尼斯係歷史上面曾經重要嘅席位已經冇咗,而佢獲得嘅就係無官一身輕嗰種自由自在……
第二次去就係啱啱呢個十一月,連續幾日都係大晴天大日落,重見到血月
我好鍾意嘅其中一個High Renaissance建築,Biblioteca Marciana,就係聖馬高廣塲上邊嘅藏書閣 - 點解特別要影個角落頭呢?係因為呢一棟建築解決咗一個motif喺角落頭點樣擺先至可以圓滿個order嘅呢難題
今次去亦都撞正威尼斯衛生節 - 紀念瘟疫完結嘅節日,喺Santa Maria della Salute 入邊有彌撒 - 大運河上邊都會多咗一條臨時嘅木橋,等去參拜嘅人可以容易去到
今次亦都特登入咗去聖馬高大殿望彌撒(其實主要係去聽歌),如果有巴絲鍾意choral音樂的話一定要入去聽聽,我哋今日所認識嘅polyphony choir基本上就係由呢個地方度走出嚟