信用卡討論區(158)呢度唔係CS,睇咗頭post同terms先問

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
想問EM 同VS係咪二選其一就ok? 追完po見大家講EM呢期食迎新好抵玩。
VS就好似無乜人講咁,儲里數又唔會諗佢,食飯卡又有mmpower,呢張感覺上好似兩頭唔到岸咁。
唔知有無理解錯
SORRY,我睇番statement, 應該係8成收apple pay先啱..應該係大家去既鋪頭唔同
麥記、京都既酒店、porter、便利店(定係suica卡?)、百貨公司等都係apply pay
餐廳就一半一半,有d要張實體卡。
sorry~
咁我的確係食野多,少買野
餐廳少拍卡係真
Sor 信用卡新手,啱啱先開始追po, 想問多少少VS嘅定位係咩、同埋多數點用佢,因為我見用EM換里數係抵啲, Thank you!
VS定位 cash rebate
都唔係嘅,以前最紅海外搭特選加加埋埋都8%~10%回贈
簽1萬回800~1000=8k~10k里數,做到$1~$1.25/mile,真係找數又得里數又得
只係依家出張卡雙倍里數再cut回贈額先搞到vs廢廢哋
大間連鎖梗係得啦
但你去多一兩次旅行大部分消費已經唔係呢d

而家講緊例如yodobashi都一樣要插卡
真係只要唔係極大既就冇得拍
2張去酒店比錢用邊張好?
wakuwaku
mmpower自選手機支付/酒店旅遊
但酒店比錢就咁touch張卡唔知計落邊個範疇
Aeon新個promo幾難下連續4個月6000,最後總數夠55000先有1500 (visa),其他卡少啲,仲要每張單要200起先計,用wakuwaku每個月要硬食1000,總數個度冇睇到好仔細可唔可以幾張卡夾埋咁玩

TLDR: skip

相比之下,間間都出啲豬頭骨,係得大貓啲活動叫有誠意
mmpower 一個簽賬係可以兩個自選類別都中
大貓 promo 一樣有硬食豬頭骨架,只係佢 promo 夠多,好多時可以一簽雙計,先唔覺有豬頭骨
有無留意hsbc 買ip回extra 6%係咪每年都有
搵返kol post 見2021年有
諗住下年換電話 唔知應唔應該襯promo完前買agc
今年買仲可以雙食 儲夠$6000 拎到apple pay extra10%
雖然得返1個月都冇
之前有無唔知,但係至少幾年未見過
今年好似多左,有啲可以雙食3食
MMPOWER我有揀海外都驚中伏 , 唔知佢卡機點計
揀左海外就唔怕啦,門市碌卡實計
會點計
你用緊外幣就一定係海外㗎啦
揀海外係補返嗰少少唔收apple pay嘅商戶
問咗大貓cs
佢哋話遇著日本啲插卡機要入4位數字pin碼就無解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞