THE IDOLM@STER綜合討論區[260] 你覺得みーかわ,我認為みーかわ,兩者邊有分別?

958 回覆
1 Like 1 Dislike

オワコンお疲れ様
嘩屌好撚嘔心 出新曲、ssr 活動卡都算啦
solo對灰姑娘每一位偶像都咁撚重要
こいかぜ竟然俾呢D外部人士當新曲前座唱

真係楓P就唔會私利私欲到呢個程度,好好地合作唱完首新曲咪完
師兄諗野都幾趣致,咁你灰姑娘夠唱左人4首歌啦,用你邏輯,灰姑娘咪嘔心到仆街?

又唔係無端白事攞你首歌嚟唱,合作得就預咗會有交集㗎啦,話人自私自利攞楓姐做陪襯,少啲幻想尊重吓人啦
佢話自己楓P
但P到同自己個idol一齊上台
今次咪比人屌囉
返去出Live
咪嚟搞事
CG又多一首唔會有live既歌
叫イノタク搞Live唱
肯放Dance*3 楓楓solo ver未
J : 茄子唱
批評=\=無尊重,全肯定唔代表先係尊重人
如果我無尊重佢,公開合作個晩
已經一早批評佢演技唱功,嘲笑佢緋聞男友單野
再屌9憑乜實裝3D模型,活動卡SSR

柚子、桃草、MLTD合作之後,現實定遊戲有交集根本唔係問題
但宜家同CGSS合作定 同楓姐單獨合作?
要配合人設,一堆同星有關嘅偶像仲貼切過楓姐

佢身為楓P,點會唔知こいかぜ有幾重要
實體live同MR live加埋都剩唱過4次
第一次雙人合唱,對象唔係瑞樹龜頭,竟然係你呢個外部人士

合作期間如果有心宣傳CGSS,
大把出圈人氣樂曲可以揀嚟唱
但佢選擇咗 係自己生日live
同佢P嘅偶像,一齊合唱佢首重要嘅solo

同狹間拎白石襯托櫻守,CG運營拎蘭子加蓮襯托吸血鬼無分別
DLLM直接將楓姐當做祭品貢獻出去
究竟邊個係引き立て役做陪襯
成件事有冇私利私欲,根本心知肚明
https://x.com/imassc_official/status/1771699182920745106?s=46&t=4kW_Dp3BJ3yF4V1e15m6iw

竟然咁快講定合作,以為最多出完套野第二季先會整個復刻
入嚟睇白卡
你咪望吓你啲用字,再搵其他人望吓,睇吓大家覺得係善意批評定無理取鬧囉。3D模型,SSR實裝根本無問題,全世界手遊有合作果陣都係咁做,我唔明點解嚟到CGSS反而變左件好似十惡不赦嘅事,我反而想問點解以前啲合作點解唔咁做。

依家咪CGSS合作囉,翻唱歌有夏樹同吸血鬼,慶生張圖有菇菇同吸血鬼,合作漫畫有凜,兔兔同蘋果,幾時剩係得楓姐?

首solo又有幾重要?洗唔洗做晒資料搜集同問卷調查,全部所謂應該唱嘅人唱晒,全世界同意先俾唱?唱果陣又洗唔洗七情上面先叫尊重自己P嘅偶像?

同埋退一萬步講,人地有私利私慾有咩問題?場live叫星街生日live,唔係叫星街X灰姑娘合同live,宣傳CGSS只係疊單做,人地鐘意唱咩咪唱咩,只要申請好晒版權又無做咩特別行為眨低首歌,得罪講句關你撚事咩毒撚。

當日個台係人地嘅,你只係其中一個嘉賓,人地請你上台係睇得起你,俾面你,明明對大家嚟講係一件正面,值得開心嘅事,偏偏係你眼中會係推楓姐做祭品貢獻出去,唔講以為當日係推楓姐做雞接客

正常fans見到鐘意嘅嘢俾人認同,而且有個出圈嘅機會,應該會覺得開心同光榮,甚至乎幫手宣傳,尤其依家CGSS要減產嘅情況下,想個brand繼續生存就真係要吸吓新血。偏偏係你班所謂P眼中,成件事好似係犯左罪咁,連啲好平常,好合理嘅操作都屌一大餐。

X有個留言我好認同,見到你班人係咁屌呢次合作唔會俾人覺得營運有做錯,只會俾人覺得呢個灰姑娘圈子嘅fans有幾麻煩,有幾難相處同有幾排斥他人

打果陣有啲頭痛,可能打到1999,sorry
我都唔明點解P唔可以P到同擔當同台
咁だまゆ未罪大惡極?
<芹沢あさひと僕> —河野ひより
隻もちwhat得意到
好簡單 CGSS 如無意外25年就拔喉
開始倒數等死
唔再需要新玩家、客源延命

出圈宣傳已經唔重要
無論活動人數同營收有無增減
萬代要你25年死就要死

家陣唔係19年黑白事變,流失玩家人數要新人
一年活動得番12次,月限黑限縮減狀態下,同世界末日互搶資源無分別
本身已經一堆無人氣寵愛打尖(本田、吸血鬼、龜頭etc. )
宜家仲犧牲1個月活動
將SSR、活動卡同樂曲資源俾盡呢位外人

一個就執嘅game
滿足唔到舊玩家,有人嘈係正常合理
你可以唔認同,但無可能唔理解

但麻煩搞清楚!
反對 運營同其他IP 合作
反對 CGSS同星街合作
反對 灰姑娘偶像cover星街歌
反對 星街係CGSS出ssr 活動卡&新曲
不知幾多謝班V豚仲肯課金

我由始至終都無反對合作
其他偶像cover唱咩歌IDGAF 佢哋solo又無俾人唱,唱星街首歌又合符人設
AS時期已經有cover who cares
一直都嘈緊楓姐,係利益衝突底下成為工具人
如果楓姐人設配合星街,我嘈乜9 ?
你條死毒撚一直誤會,拉埋其他野講關我撚事
由始至終我都只係埋怨楓姐被揀選嘅
理由係忽視所有人設、配合程度
只因合作對象鐘意楓姐,作曲家亦想為楓姐專屬作曲而達成

一齊開live 、一齊唱新歌、出埋組合SSR
完全滿足自我,同楓姐玩煮飯仔遊戲
所以先嘈佢借灰姑娘過橋,唔係同CGSS合作

成件事好簡單,但同時好荒謬嘔心
高層同合作對象想點就點
係咪我有錢,就可以將自己角色化,再同心儀嘅偶像一齊唱歌跳舞

一隻手掌拍唔響,就算星街要求,都要高層肯先達成到
所以我一直都屌緊CG運營
係你條死毒撚插埋嚟,屈我唔尊重佢

CG声優一直反對玩角色梗
先唔會出現濫用權力改寫角色背景、世界觀(吸血鬼另計)
同MLTD合作,至少符合rock條件揀人,桃草有合唱,都分兩個版本

但呢個外來V,一嚟即刻玩爛晒規矩
將個人利益私慾放到最大

無論你點美化、我點醜化成件事
楓姐的確係呢次合作,最無辜嘅犧牲品
你講得無錯,宜家真係高層要佢上就上,變咗扯線公仔,做雞接客咁

玩家無決定權,唔代表無發言權
你要玩統一,死去隔離 ML
唔知以為你官方派嚟,滅絕所有反對聲音
真係好撚痴線
講到尾,觀點立場唔一樣
唔啱你聽,唔係你想聽嘅
咪=唔尊重lor

你覆我之前,我句句都係屌CG運營
真係講星街,都剩批評佢私利私欲
但既然你自己都講
「人地有私利私慾有咩問題」
咁證明我無幻想,按你邏輯,你都無尊重星街

其實由頭到尾,我一次都無反對過CGSS同咩人合作
你理解能力有問題,諗多咗係你嘅事
但唔好將 你所覺得嘅
改成我係咁諗,甚至變埋我有咁講過

老實講,你點諗我IDGAF
個腦生係你度,把口生係我度
從來無迫大家要認同對方,我哋亦無需要達成共識

你唔係小學生為串而串,無野講就話人打咁多字做乜
我先犧牲自己時間覆你

但當你用你嘅文字,套落我身上
再屈9我係咁,就係另一回事

你可以繼續覺得我反對合作,唔尊重星街
無人阻止
我覆你都係澄清返我自己立場,真相事實係點

好撚憎你呢種
要所有人100%認同、接受每一件事
唔係就代表100%反對、侮辱、無理取鬧、白卡、分化

你有潛質做邪教教主,驅逐我呢d唔聽你話,反對你意見嘅異端
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞