[月供股票] 2017年8月

606 回覆
11 Like 1 Dislike
有無人知中銀信用卡月供股票,
計唔計消費架?
如果計就可以換迎新禮物

可儲分,最多供 $1 計 1 分上限 10,000 分/月
但要用卡連續供左兩年至有

中銀卡月供
第一年, 1:5, 5蚊1分
第二年, 1:3, 3蚊1分
第三年或後, 1:1, 1蚊1分上限10,000分一次

到底呢個問題仲要答幾多次
6號仔大摩話2018有特別息,由依家供起玩唔玩得過?

1038股東表示歡迎6號派息

但係真係好怕誠哥退休會唔會天下大亂

我1同1038都有
但我都冇答案

但係又真係好少聽講誠哥D仔分身家之類既新聞,係因為誠哥未退定點呢

X哥幾年前交代左啦
比長和系大仔
比幾百億細仔買玩具

個時未留意依D野,

咁講法長和系好安全

原來已經5年前講落
https://youtu.be/915FNFUgkQQ
有無人知中銀信用卡月供股票,
計唔計消費架?
如果計就可以換迎新禮物

可儲分,最多供 $1 計 1 分上限 10,000 分/月
但要用卡連續供左兩年至有

中銀卡月供
第一年, 1:5, 5蚊1分
第二年, 1:3, 3蚊1分
第三年或後, 1:1, 1蚊1分上限10,000分一次

到底呢個問題仲要答幾多次

重點係有人答佢
香港地因為有入場門檻(逐手唔係逐股)
有人用月供慢慢儲貨,其實又唔需要100%等到10年20年後先放既

平均成本法既盲點係只教你買入,但從來冇教人點賣出

哩個方法預期唔會賣出,只會一直儲到入棺材果日
因為你退左休都係靠存股黎收息 被動收入

其實就唔一定咁死板 只用月供呢個方法 價位岩咪沽出20%左右套現小小 再放番落月供囉
想問吓組合MODE
依家想開始供
暫定諗住3, 6, 823, 2800咁供,
組合性就係公用, 地產,金融類咁分佈
如果想加多隻, 加5/11/19/1299/2388
咁樣揀好唔好? , 應該每隻供2000
想問吓組合MODE
依家想開始供

如果係想11,等跌市先供
佢個價同恆指correlation 都幾高

我都係咁諗, 定係揀隻66 算,
不過我驚高鐵爆煲
想問吓組合MODE
依家想開始供

不過我驚高鐵爆煲

我對亂鳩派息嘅公司冇興趣。。。

但係你話66點仆街都好, 港共點都會保住佢高鐵果PART?
想問吓組合MODE
依家想開始供

不過我驚高鐵爆煲

上次亂鳩派特別息
見到都驚

如果穩定派息MODE, 係咪2,3,6,5,2800,2388呢堆?
仲有咩好推介
想問吓組合MODE
依家想開始供

不過我驚高鐵爆煲

上次亂鳩派特別息
見到都驚

如果穩定派息MODE, 係咪2,3,6,5,2800,2388呢堆?
仲有咩好推介

先揀捱得過2003SARS 嘅公司
再揀2003至今派息未停過嘅公司
再揀每年earnings & dividends 有增長嘅公司
然後揀啲規模大,非單一收益來源嘅公司
當然派息政策好重要,時多時少就要留意
揀完之後就到公司特性,睇做咩生意,未來執笠機會有幾大

睇完之後開張圖睇股價通常點行,同恆指有冇關,而家係高位定低位。如果唔係波幅股,就要睇點解長遠都升/跌

有時派息率高唔一定好,派息率低又未必差
如果你拎1/3/5/1038去比較,我相信大多數人都會揀5

脷伸:持有1/3/1038,年頭賣咗5

感謝巴打, 新手上路多謝你指點
中銀ACC 已開, 等埋張新中銀信用卡就開始供

不過我驚高鐵爆煲

上次亂鳩派特別息
見到都驚

仲有咩好推介

先揀捱得過2003SARS 嘅公司
再揀2003至今派息未停過嘅公司
再揀每年earnings & dividends 有增長嘅公司
然後揀啲規模大,非單一收益來源嘅公司
當然派息政策好重要,時多時少就要留意
揀完之後就到公司特性,睇做咩生意,未來執笠機會有幾大

睇完之後開張圖睇股價通常點行,同恆指有冇關,而家係高位定低位。如果唔係波幅股,就要睇點解長遠都升/跌

有時派息率高唔一定好,派息率低又未必差
如果你拎1/3/5/1038去比較,我相信大多數人都會揀5

脷伸:持有1/3/1038,年頭賣咗5

感謝巴打, 新手上路多謝你指點
中銀ACC 已開, 等埋張新中銀信用卡就開始供

總之個句
如果打算問完number 唔去研究就供嘅話
就只有2800保你安全

非單一收益來源呢一項除左公司年報仲有咩途徑睇到?
供494 供佢一年先

之後唔撚理佢 收佢8厘息。 上返四蚊就散水
唔知今個月供唔供到 我用信用卡供 第1次
5號set 完 要3個工作日先收到指示 但供款日係8號
準備聽日供平貨
準備聽日供平貨

爽YY
準備聽日供平貨

爽YY

入貨前一日跌 正啊喂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞