[月供股票] 2017年8月

606 回覆
11 Like 1 Dislike
其實月供股票應該用咩心態去買?買股市等升值?收股息?買左既跌價又應該點?

我自己, 當儲錢, 好過擺戶口。

但係有機會貶值
其實股息重要嗎?炒股應該冇人會care 股息,長線投資就點睇股息呢?

我覺得月供本意就唔係炒
所以我care 股息
其實月供股票應該用咩心態去買?買股市等升值?收股息?買左既跌價又應該點?

但係有機會貶值
其實股息重要嗎?炒股應該冇人會care 股息,長線投資就點睇股息呢?

睇你係價格投資者,定價值投資者。

但係有機會貶值

我覺得月供本意就唔係炒
所以我care 股息

當優質股愈黎愈小
股息就變得重要
各位巴打依家月供股票既回報率係幾多??我覺得有10%已經唔錯
各位巴打依家月供股票既回報率係幾多??我覺得有10%已經唔錯

我有10%
好過放銀行既概念

我有10%
好過放銀行既概念

你買邊類股票?

7%
開左戶口 整左信用卡未拎 今個月可以照set左plan先?
開左戶口 整左信用卡未拎 今個月可以照set左plan先?

大佬呀 你想用acc供住先定到時轉信用卡供 都要問人? 想供咪供囉

但係有機會貶值

你買股票就有機會升值 放銀行就只有貶值
你問既問題 證明你冇咩了解過月供股票 做下功課先啦

但係有機會貶值

你買股票就有機會升值 放銀行就只有貶值
你問既問題 證明你冇咩了解過月供股票 做下功課先啦

人地想必賺又保本丫
有咩收息推介
諗住供3號
一個月預供4000
想睇下供晒3號定供d 11號加3號好
各位巴絲
如果每月3至5千
有咩推介?
同埋假設每個月2千 2800
我見佢太貴 可唔可以停佢兩三個月?
每月股入貨價睇邊日幾時?
同埋只要係二十隻以內 中銀只係50蚊一個月?
賣出半手 一手 碎股點收費?
唔該巴絲
有咩收息推介
諗住供3號
一個月預供4000
想睇下供晒3號定供d 11號加3號好

both
各位巴絲
如果每月3至5千
有咩推介?
同埋假設每個月2千 2800
我見佢太貴 可唔可以停佢兩三個月?
每月股入貨價睇邊日幾時?
同埋只要係二十隻以內 中銀只係50蚊一個月?
賣出半手 一手 碎股點收費?
唔該巴絲

唔Q係
帳面賺左27%
但唔想佢再升,越升均價就越高
各位月供既既巴打, 你地會唔會覺得某一隻股票個價高, 或者已經比你既買入平均價高, 會沽部分貨, 或者set個價分批沽貨止賺?

P.S. 沽還沽, 但唔會斷plan唔供, 例如有10手2800,見28000點覺得高喎, 沽一半, 但keep住月供5000就供返5000咁
各位月供既既巴打, 你地會唔會覺得某一隻股票個價高, 或者已經比你既買入平均價高, 會沽部分貨, 或者set個價分批沽貨止賺?

P.S. 沽還沽, 但唔會斷plan唔供, 例如有10手2800,見28000點覺得高喎, 沽一半, 但keep住月供5000就供返5000咁

進階應該要咁

其實係要咁做 唔應該盲目執行月供 如果個股價高過你平均價7,8蚊 仲唔先沽一部分?
我今個月開始月供
我用一通既
想問下個 總額同 淨額/收費 有咩唔同?
我計過總額係岩數
但 淨額/收費 比總額多左幾蚊 個幾蚊係手續費?
因為我以為果5蚊已經係收左手續費
個户口最後係扣左淨額/收費

第一次用 唔係好識 請大家指教下
我今個月開始月供
我用一通既
我計過總額係岩數

要畀tax
我今個月開始月供
我用一通既
我計過總額係岩數

要畀tax

甘咁你地入ticker 通常係手續費入埋tax 定唔計?
本身冇中銀戶口,開唔到證券戶口
中銀開戶有冇話最少要有幾多錢係户口?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞