A17 Pro效能分析:很先進,但效能不夠好!

339 回覆
37 Like 75 Dislike
依加apple玩software lock
得15pro先玩到re4
但係8g2 上年已經用左ray tracing + GSR(dlss)
Apple 今年先推
唔關毒果事???咁阿Mo 但野都唔關花姐/魯/viu 事
如果極客灣個表係啱嘅話 14PRO 得 20FPS
不過唔會玩都冇乜趣
PS5幾錢 做乜鳩要係電話玩
就算IPAD PRO 玩到我都覺得自己係ON9
PS5加部 38呎幾錢 你答我 隨時IPHONE 15PRO都夠落樓 仲要一玩玩幾年都仲得
你又係要玩 仲要PS5 XBOX一定係新作快過IPHONE
展示吓打到姐 冇話體驗好
唔夠8gb ram會彈app
geekerwan試咗
4gb ram開game即彈
6gb ram玩玩下都會彈
其實個光追DLSS拍得住粒IPHONE
反而我覺得 8GEN2個設計方向先啱
行GPU效能優先 CPU架構修改 著手慳電
“It just works”
Apple係sell user experience
其實個光追DLSS拍得住粒IPHONE
反而我覺得 8GEN2個設計方向先啱
行GPU效能優先 CPU架構修改 著手慳電
反而可以咁睇
佢呢隻技術
可能促進個market
變左手機基本野standard
對消費者來說係好事
Android version d game 預設個resolution低d、材質爭d咁

佢Apple就係癲在性能電量都贏
Ray tracing 差別好大喎
成半個鐘
無必要升,等下代先換
14之前可以開慳電mode平穩返個效能曲線

14開始廢咗
佢自己將內測版本改大res 當然會低左

玩到re4 呢種大食先會有廠投入資源搞移植

例如overcooked 系列/monster hunter系列呢類game 先係Apple 目標
續航結果同Geekerwan好唔同
但高通gen G2 4nm 同A17 pro 3nm 比
不至於同級吧

等高通出3nm 再比先岩
高通起碼8gen4先會用tsmc n3
X 如果你用FaceTime就知 我每日FaceTime 15分鐘部機熱到煎蛋都得 仲要lag到用唔到
Geekerwan 個test係
5g下用原神+WeChat三連
你調轉左

而家Apple就係小核都贏8Gen2中核,
姐係daily tasks佢同時慳電同快好多

高通而家柒個位係GPU比CPU bottlenecked 左,佢d GPU分真係跑分用,實際落場用唔到亦唔有機會用到。

gaming離講GPU/CPU會有個比例的,通常要CPU合格,跟住先講GPU。

而家高通個位就係攞住張1060,但行緊i3,咁無論GPU幾強,佢推game都係會比i7+1050爭一段距離。而1060:i3 呢個比例係唔合理,因為用盡1060的game,要求一定係i7起跳。

(以前砌機就要計埋呢d野)
今代係N3B,只係過渡用

3nm仲有N3E,呢個先係迭代幾年

https://youtu.be/BGQUtTBnhzI?si=PZc1WsEOKXRhLWft
Apple係咁,新制程一定係第一年去盡,
第二年就玩節能

5nm 嗰陣 12pro 又係勁燒電,13就封神。
14同15 就算係新制程,4nm同3nm

以前3G/3GS, 4/4S, 5/5S, 6/6S 都係咁tune
Mac 個Game mode 仲未下放落ios 到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞