A17 Pro效能分析:很先進,但效能不夠好!

339 回覆
37 Like 75 Dislike
apple依家個策略想搶手提遊戲市場, 但我覺得佢放錯左目標落iphone度

屌佢, 機仔細細無位做散熱仲set到粒u咁高功耗黎話比人聽打到3a

跟本目標應該係放落ipad度
係咁,第一代用3nm,apple 當 A17 Pro係白老鼠,優化未到位。
睇番intel都係咁,之前10nm功耗同14nm ++++差唔多,一年之後既10nm差距先見到。
你當左佢兩個一樣速度,
將速度快左歸咎左落電流。

但佢其實同樣功耗下,本身A13係快好多。

A13係提升左20% transistor count
CPU速度就係升左5-6%左右,個用電調教係好保守離突顯左佢個續航力(加埋大電)
主要係帶頭個gay佬應該唔打機既 ,完全唔知部機熱撚到仆街降亮度 降頻個下 幾撚on9
條gay佬搞marketing 就勁
科技分析一定係睇極客灣
勿論佢d測試係咪準確,但係佢講解同數據都好簡單易明
最緊要係針對對日常應用既影響
apple發展係要睇全局 咁多年d技術都係唔同產品線都用 亦都係因為生態打通晒 呢到驗證到佢就可以好輕易搬去第二到用
你真係睇長遠 成個arm生態gaming同埋vision pro先係目標
至於iphone散熱 真係睇佢幾時肯耷低頭 將華為部新機個散熱規模拎過黎已經輕鬆 調返轉m系列ipad其實唔見得有做得幾穩定只係靠大部黎分散熱量
幾cute 講真
iphone 降頻好撚勁
因住造假呀冚家剷
無知一問,有無得將最勁嗰2,3 粒U SET 做同功耗,再睇下 A17pro 實際勁幾多
冇要jb要ios 17
比連登仔又彈又屌,簡直係侮辱咗人哋
就好似叫連登仔入馬場廂房,佢屌返你又悶又無聊
唔係吖 我講緊14pro 唔係14pro max
promax的人不嬲都無嘢 出面叫得救命都係14 pro
其實依家未開賣啲評測已經做到咁detail
仲邊有人睇攞唔到review unit,要專登買手機評測嗰啲YouTuber
12pro max
呢排打mon hunt now
屌那媽熱到疾機

如果15 pro max冇好到可以唔駛換
咁15pm實好過12pm既 不過冇信心答到你唔降亮度, 因為14pm 玩都會暗mon dllm apple 高層班撚樣真係完全唔撚打機架wor 應該等多10年8年 班老野 死晒 換後生既做 可能加散熱
其實佢好似唔明白
如果要單睇效能爆出 gpu 好大空間 反而cpu 唔係頻率 係通道
優化未到位

你都係返去小紅書啦同志
上面戰app我都無用囉
到你老母位
我同你講 唔係咁計
高通大中細三CORE係用唔同
同埋三核唔係一齊工作
8GEN2 慳電係因為 某一核係成個 唔RUN 32BIT 由細核定中核負責
令佢達到大頻寬嘅情況吓用盡
唔係因為單純 用核跑分用電多少去比較
極客灣只係用峰值性能比較 但本身架構唔到 根本唔係同一樣嘢嚟
https://youtu.be/j3P0INFPSPQ?si=AFAUskqs2UkQxf__&t=472

GPU同CPU 唔係BOTTLE問題
如果你同我講砌機
我問你 GAMING CPU負責咩 GPU負責咩?
咁乜嘢GAME情況下要CPU 行多好多嘢?
有乜GAME GPU 比重較多?

你睇 STEAMDECK 呢部點解同大陸出嘅 掌上GAMING機 咁大分別
一嚟 STEAM本身同AMD訂APU 係 CPU弱 GPU強 因為大多數GAME係GPU比重較大 要GPU效能 CPU要弱化令TDP減少慳電
二嚟 因為APU關係 CPU同GPU係冇所謂樽頸問題 因為電腦有北橋做連接 所以底 U DISPLAY 要有大嘅通道去傳送DATA
但電話唔係 因為整合關係 一粒U就已經可以搞掂 係各方面配合
https://youtu.be/xl2DrEJG7bE?si=nDei7aSBspiLHN5P

本身8 GEN 2 CPU唔好話 A17 連 A15都唔係贏
再講 好似上面極客灣所講 因為架構轉變 發熱減少 唔洗用多W數換取到性能 變相慳電
ARM係唔係要慳電先
跑到 14W嘅 SOC 我想問你有乜用? STEAMDECK跑足 15W TDP 得兩小時待機 因為佢冇降頻同黑MON 但IPHONE有先撐耐啲咋
呢條友 日日 帶住個口罩 得個up, 機又冇份拎到 ,下下quote 新聞吹幾下 quote人既test吹 都生存到咁耐
review reviewer 連三手飯都有市場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞