A17 Pro效能分析:很先進,但效能不夠好!

339 回覆
37 Like 75 Dislike
ip15p 好過 ip15px
你問p係pro定plus?總支就p啦
續航嗰part 我都唔知佢可以點樣嚴謹比較
1. 睇一樣嘅嘢 ?
2. 同時背景app 啲activity 會一樣?
3. 用data 定WiFi 睇嘢/打機
我都一樣13p 87%電但返工 7成時間叉著用唔理 其他野仲好順唔lag機。想換15但好似冇咩理由。依兩三年真係開始用唔盡部電話效能

甚至我另一部X 都當副機用 lag 唔好話好lag,玩下2D game都冇問題,係快冇電
同埋降頻嗰part 都可以好多原因:
1. 處理緊幾多嘢,
2. 溫度
3. 就住個chipset 係咩process corner 都可以特登調較。你攞住十部ip15pro 可能睇到三四種降頻嘅圖型
好似講到有人拎支槍逼你買咁
睇完review結論係今代improvement其實只係將A16 overclock 加大功耗
轉3nm功耗同性能都可以完全無進步....真係前無古人
邦尼?
好多知識書本都有
呢度有無呢啲公司同呢度啲人興趣focus喺乜野上係有間接關係
正如香港金融業銀行業咁發達
事關錢銀野大把KOL關注 大把人想玩
JPEX可以出面開咁多個post唔係無原因
a17 pro最失望嘅地方係換咗gpu架構,但係提升仲係追唔到8g2
用npu upscaling 係未來大方向,但gpu都唔使唧到咁
完全唔明pro左去邊,叫返a17好過
出年如果出返a17,再閹多gpu一個core,隨時咪a16差唔多
Btw 佢地就算youtube拎到 牌
都只會返bilibli個7牌

高質 但必要時到最後都係大外宣一部份
講真話唔得
Karen囉 .... asmr
講真呢劑其實唔太關毒果事,係TSMC 3nm製程本身就唔係太提升到晶片效能,主要都係降功耗。
個調較就係咁解,佢GPU數字無咁勁,所以就靠加大電流離加速,所以就會用多左電。

8Gen2個光追勁廢,同埋GPU效能bottlenecked by CPU performance,攞離打下飛機就可以。
前排見到有人講話個CPU提升全靠換左3mm,所以可以跑高頻果10%,GPU就係多左粒CORE又剛好20%
今日睇埋用電,即係用電力去換性能,笑死
原來有啲咁嘅事發生 咁都算唔錯
佢換得起的

通常新制程第一代都係試野,第二代就開始優化咁。
講緊睇片wtsapp用家既效能過剩?
咁電話唔只係睇差電一個part,係睇成部機

不如反思下點解成日講到對家咁撚先進都反cup唔到
唔係話未用到iOS17咩?會唔會係咁影響使用時間?
其實你自己講完會唔會笑
尋日已經可以用ios17
其實話8GEN2 GPU效能差 我拎住 S23U 同 14PRO MAX打同一款GAME 其實我覺得 差唔多
效能反而我覺得慳電係為重點
所以英語系tech YouTuber test到相反結果,如果用開WeChat 咪呢邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞