A17 Pro效能分析:很先進,但效能不夠好!

339 回覆
37 Like 75 Dislike
人哋靠Apple搵食,但又攞唔到review unit,唯有拍呢啲片賺view
叫蘋果爹真係冇錯 ,蘋果係佢老豆係佢在生父母,養緊佢
呢條阿叔真係廢到仆街,將網上啲嘢炒埋一碟拍條片就話係,次次都放假消息,機體又攞唔到sponsor又冇,咪一樣係網上世界LOSER先會睇,又真係吹佢唔脹總有一班買唔起嘅最鍾意睇呢啲吹水片
最搞笑嘅係,Samung有邀請佢睇Unpacked

啲片完全左炒右炒 廢到仆街
宜家先知佢機都冇得拎來評測
仲見自己蘋果爹
睇佢啲片真係浪費時間,條片個標題鳩噏亂吹,入到去就睇佢個木嘴戴住口罩做present隻手條條揈悶到仆街,真係唔明睇嗰啲人咩心態
真係搞笑 叫三叔爹好過

次次utube 都推薦佢d 9吹片.. 次次標題都勁誇張 咩15全系列瘋狂大加價 嗰d 全部唔撚準,總之有消息講咩 佢就出片吹咩。

台狗黎講睇 肥仔joeman好過, 起碼人地真係有個團隊一齊製造 拎到機上手test

睇呢條口罩佬 不如睇香港d讀稿員,起碼人地拎到機上手 撚過, 去埋美國撚,呢個口罩佬d片成本低撚到,心諗你真機都未撚掂過 唔好出黎抄人口水尾講啦。
佢點會唔知 你信蘋果內部無模擬到呢個情況?
佢只係覺得大家會照收貨者
我幾時話佢唔知 我話佢唔打機 咪唔覺得個問題大到要fix
, 打機邊個忍受 ip 暗mon fps下降,窒機?
所以一個影下相, chatting, 用ipad睇片嘅人

iPhone plus 仲抵屌過用 ip15 pro?
依加咁搞真係出plus算
真唔係仲點玩3A
好多an俠睇完踩iphone片會好high
鍾文澤睇到冇野睇先會睇
又係吹奏大會, 不如睇切狸起碼叫睇女
m2真係熱過m1幾多下
M3好似都係台積電3nm
到時就真係知係台積電3nm未成熟
定係Apple自己粒A17衰
能效≠效能喎
人地原標題係能效
陰陰濕濕標題黨
背後咪又有啲男人係到幫佢整內容
應該tsm 3nm炒左車
FinFET 物理極限係3nm,會出現漏電發熱問題
但係GAAFET又太新,如果用要大量錢同時間,所以下一代先轉
Gerard Williams 刮走Apple 半Team 人
真係唔明點解a17仲廢過a16咁多
小核啊 阿哥
你一日跑原神多定WhatsApp 多?

Apple就係贏WhatsApp IG 小核task,an機就可能拍個片都要用到中核大核,咁daily tasks 梗係Apple 慳電,所以續航時間向來都Pro Max同Plus屌打

佢個續航test夾埋d高性能task咪不利Apple囉大佬,唔係話佢對Apple唔公平,係你唔撚識睇啊
如果只係日常task其實咩u都冇所謂, 用高通s480 加個5000 mAh 電已經天下無敵,蘋果就更加唔駛講。

而用得A17 pro緊係期望佢可以應付到所有場景,包括好負載,咁咪睇吓佢上限去到邊, 而偏偏今次蘋果好死唔死用功耗換效能,其實散熱壓得住係ok, 但蘋果個垃圾散熱成日高負載一陣就發熱降頻,結果跑分好睇但用起嚟就廢
Bottleneck咪就係咁解,你升resolution的時候,CPU都要處理多左tasks,佢係負責指揮GPU。

當你粒U頻率太廢、GPU太勁嗰陣,咁條通道咪太窄、CPU分配唔切指令比GPU,GPU性能唔夠位爆發idle左。

所以CPU頻率同核數要同GPU的頻率維持到一定的比例,唔可以差距太大,差距太大咪會搞到SD咁,浪費好多錢落d用唔到的GPU到。

原神嗰d android要鎖低個resolution就係咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞