A17 Pro效能分析:很先進,但效能不夠好!

339 回覆
37 Like 75 Dislike
印度造既機用電快過中國造
An就冇拎出嚟 待機都扣鳩你電
Xs電池得2658 mAh Battery,11pro有3046 mAh,梗係吊起嚟打
玩法咪就係同iPhone 12第一代5nm閹電一樣

A12係繼A9後,第2代神U
當年俾人屌到飛起嘅Xr都係靠A12翻身,咁多年都咁好賣

CPU單核
A12=A11*113%
A13=A12*112%

CPU多核
A12=A11*110%
A13=A12*118%

GPU
A12=A11*133%
A13=A12*150%

A12第一代上7nm,效能提升仲少過A12升A13,主攻慳電,預留咗唔少效能提升空間俾A13
而7nm只係玩2年,第2代7nm製超小小頻自然唔會太離譜
iphone 唔係瞓醒覺都無幾% 啦
咩垃圾嚟
我好後悔換咗14 pro 舊電垃圾到
而家仲衰過14 pro
Apple ClS
我反而想知13 pro續航係點, 好似14 pro岩岩出嗰時個個屌話13pro先係真核電
由7開始代代換,13 pm 先係最屈個代 又核電又120hz 整體用家體驗對比12pm 加晒分,A15 神u 當年同時期 an機用粒火龍888伏到仆街個對比勁大,A15 係最多apple 產品用既cpu, 13全系列,14,ipad , se , apple tv , apple mon …

cpu黎講真係A16開始走下坡 A17 pro 睇下update ios 會唔會搞搞佢, 3nm 架構 搞成咁..
幾時先可以發明到舊電可以用2-3日以上....
Update ios唔衰多兩錢重都還神啦
當1個人身邊絕大部份嘅朋友/同學都係用iPhone嘅時候, 你覺得有幾多人會願意轉用an機?
期望唔大 ,不過佢為 咗跑分靚仔 初期為性能犧牲電量都唔出奇, 14w,機身去到50度都夠膽死 ,真係10秒真男人
電池科技卡住左 冇得救
Apple 今次係特登唔提升咁多Cpu,因為Cpu根本已經效能過盛,唔使提升咁多,粒A17 pro主力係NPU度,提升左100%,根本所有人都錯重點
咁點解PS5咁撚先進都反cup唔到Switch?
iPhone壟斷高階機市場嘅原因喺連登已經講到口臭而且好多人都知所以唔想再曬時間講
呢條女唔係靚

但講野好有喜感

有種鳩鳩地既FEEL
cpu領先,但功耗優勢已經冇咁明顯

gpu雙輸, 效能功耗都輸

如果散熱壓得住的確有潛力, 但iphone既散熱算數啦
但問題係個功耗唔惦,續航打平都算, 但倒退係咩玩法
自己用咩機同朋友用咩機有咩關係
唔通你叫個揸波子 見個個朋友揸T 車
就跟住一定要用T 車咩
鐘文澤係用media身分present d發佈會講唔明/唔會講嘅賣點 有心機過報spec好多
先看遲入局手機 同埋佢主力做個啲機械性測試用時長好多 基本上都唔搶頭版
人係有羊群心理
鐘d文案明顯超級打手feel, 極度唔客觀
我覺得中文圈最pro真係極客灣
講到尾買邊部好?
睇你要咩
要續航15 plus
要性能 15 pro
中間同時要120hz mon 13/14pro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞