A17 Pro效能分析:很先進,但效能不夠好!

339 回覆
37 Like 75 Dislike
會爭好遠。因為中核大核個耗電係多好多。
所以小核的頻率同製程係會將個分野拉到好遠。
13 Pro Max 正常使用唔打機,可以用兩日

散熱同功耗就好明顯係蘋果唔留手,要升級製程+推高個功耗離帶離最大的速度提升。
(佢要控制溫度好簡單,降低個耗電就得。)

佢下一部A18就會用優化功耗+調低個電流,
跟住又話續航力提升 。

蘋果d屎忽野係咁,第一年就轉製程再加電流,搞到部機好快你嘩嘩聲,第二年就轉功耗減電流,引班果粉讚嘆佢續航能力。

佢根本冇諗過整個完美products比你

5/5s, 6/7, XS/11 pro, 12/13 都係咁玩。

原神8gen 2 跑到4k 喎
前年去年高通處理器都是“火龍”
所以這一次蘋果發熱
可以稱為“火龍果”處理器
大家以為15 pro 用3nm 會慳電
點知Apple all in 推性能
Or A 888
問題出自台積電既先進製程被嚴重吹大左 實際已經兩年幾無咩進步 焗住超頻頂硬上

個個以為台積電真係3nm制程 實際就係品牌黎 改個靚名又加價
嚴重懷疑 拎粒a15 加 android 級散熱黎超頻 唔會輸呢粒 a17 pro 太多,apple 粒u 出現係散熱度,做10秒跑分真男人冇用架,用家實際體驗廢到仆街。
其實我唔覺得16 會幫你省電,佢地就算整大部機都只會加大個Camera module 而唔係加大個電池容量
而且A17 pro D 人都有講係留咗一手俾佢地繼續超頻攞10% 增長
Apple 依家為咗跑分已經唔理散熱同續航
Apple 轉夾心板個時都應該已經唔太重視發熱衣個問題
衣家普通15 用番單層板好似仲好
佢覺得有得無線差電好方便
屌啦以前d 機真係一星期差一次電都夠用
幾多FPS?
https://youtu.be/j3P0INFPSPQ?si=_9H2kMUMzpzKRwiR
4k 30fps
2k 60fps

16分開始睇
連cpu 頻率高唔代表佢通道窄
同埋....打機唔係要cpu畀指令 咁硬解係乜鳩嘢嚟畫質係靠gpu渲染 fp運算 要配合某啲ai畫質增強 入面好多嘢運算
咪以為cpu勁就代表
加上電話cpu gpu 係soc封裝 佢哋線tdp係唔同場景下有唔同 仲有rom嘅速度 UFS 係ANDROID常用ROM嘅規格嚟 NVME係IPHONE常用 但UFS比NVME係較大嘅LATENCY 都跑贏粒A17PRO呀
唔好講乜柒CPU 根本A17PRO 係APPLE撚鳩FANBOY用
APPLE佛心啦 出部咁嘅15 我部14PRO MAX真係換都唔鳩洗換 隻POPO綠同14嘅紫又成為下一代唔出嘅色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞