抑鬱&焦慮症4年 今日停藥 你問我答

244 回覆
172 Like 10 Dislike
我想問你男朋友叫你去睇醫生, 係睇咩醫生呀?
一開始就睇精神科醫生?
其實佢係想我叫睇心理學家
但係我get錯咗 去咗睇精神科醫生
我係去搵自己睇開嘅普通科醫生
叫佢轉介我去精神科的
普通科醫生係健康院個啲定診所個啲呀?
私家診所
姐話平時傷風感冒睇開果個
可唔可以講埋個流程
去診所睇叫佢寫封轉介信比醫生接手?
本身我搵普通科轉介係因為我唔知搵邊個醫生好

如果你想直接睇心理學家
你直接contact佢就可以了

如果你本身有睇精神科 想加/轉睇心理學家
就同醫生講你想咁做 叫佢寫返封轉介信就可以了
唔特登講轉睇邊個都無問題 你叫佢寫佢就識寫㗎啦
主要都係俾心理學家可以即刻大概知你咩事

當然你睇過普通科講過你情緒問題都可以叫佢寫轉介信
只係你唔需要特登去睇個醫生去轉介
因為你可以直接搵個心理學家的
唔食既話跳左落去連一世都無左添
仲要話人唔食藥就係懶
都幾肯定你平時會係果d指責抑鬱患者既仆街黎
唔食既話跳左落去連一世都無左添
仲要話人食藥就係懶
都幾肯定你平時會係果d指責抑鬱患者既仆街黎
Push下就嗌晒咁

從來冇指責過

我都係咁push自己去做運動
想知大家會唔會因為驚如果睇完精神科拎藥會比人label做白卡/遲D做乜都要申報精神病記錄?
如果普通情緒病應該冇咩地方要申報
我返工果到都冇講
係去睇醫生要講有長期食藥 咁醫生唔會label你㗎嘛
有無諗過抑鬱症其中兩個常見病徵就係無動力做任何事情(包括享樂)同埋為自己病情感到有負罪感。

d要食藥既人本身就push唔到自己做任何野,push唔到失敗左之後仲要內疚再抑鬱多兩層。d嚴重抑鬱既人信左你講就真係仆街啦,真係仆落街果隻。

然後你最後仲要加多句咁無人幫到你踩多腳。

你輕度好得返恭喜你,但唔係個個都只係輕度。呢個係病黎,求醫問藥係正常,自然好返係福份。
想問臨床心理學家同輔導員有咩分別?
想睇但覺得太貴,長期睇好肉赤
抑鬱症 唔係心情唔好喎
抑鬱係直頭個腦出事
你話做運動就好係叫心情差
lm
十卜
臨床心理學家可以做埋認知行為治療果啲
一啲真係會醫到情緒病嘅治療方法
輔導員就真係開解你引導你思考咁

一個情緒病病人係可以靠臨床心理學家好返
好少話可以靠輔導員好返

如果你本身有食藥 我覺得睇輔導員都可以的
睇你自己需要

我自己本身都見過輔導員
但係體驗冇心理學家咁好 冇咁專業咁
如果持續咗半年 都有可能㗎
覺得香港大把人抑鬱
只係有冇去到要食藥
同埋肯唔肯睇醫生
因為覺得情緒問題已經開始影響到生活所以去左求醫
醫生開咗Escitalopram比我食
今日第一日食,想問下有冇巴絲食過有咩side effects?
我都唔知咁樣算唔算確診左抑鬱
因為保險唔係full cover psychology,所以我bk左學校的psychologist做conselling不過因為係免費,要排到10月尾先第一次見
我都係差唔多

工作壓力大
成日放工見老細俾佢照肺
男朋友又同我講之後唔同佢生仔唔會同我結婚
返左份工一年半每日飲可樂之下瘦左7kg
晚晚失眠

跟住自己做左啲depression嘅test好高分
Refer左去睇醫生…

屋企人父母都係鬧交多

最後同左父母講
佢地關心我多左,少左鬧交
同男朋友分左手
工作上同左老細講佢都少左對我高要求
識左新男朋友做埋老公鳥
依家plan生仔
絲打你番工遇到d mean既人/令你唔開心既人會點面對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞