抑鬱&焦慮症4年 今日停藥 你問我答

244 回覆
172 Like 10 Dislike
可能1999
我覺得自己都有,但驚比人話扮抑鬱逃避問題好難係到講自己發生咩問題,不過已經好長時間覺得好沮喪同失眠,除左冇咬手指同喊之外,同樓主情況好似
咁又唔知
不過好多時女仔情緒化都關荷爾蒙事
上面都有巴打講到一個月嘅cycle又升又跌咁
會將一件未必真係好嚴重嘅事越諗越嚴重
即係成日諗太多
會走唔返出嚟
我食左兩年頂吾順副作用減藥減到半粒,之後睇左一年中醫清翻個底就無哂,不過個病係同我共存緊
其實如果好辛苦先起到身返工/返學
同埋成日係張床唔願郁
都建議去搵醫生睇睇

我以前都好自責
點解個個同學都讀到 得我讀到咁辛苦
係咪我太渣 意志太弱 太不負責任 太易放棄
而家會覺得每個人都有自己嘅節奏
唔係我死迫自己做到人地咁就係好

有時睇完醫生 就算話你未到病
都唔需要責怪自己扮嘢定咩
有各種情緒好正常
如果而家做緊嘅嘢令到你咁唔開心
及時止蝕先係對自己好
由細到大都太多人強調「堅持」
其實適時嘅放棄先係最勇敢

做人都係為開心
希望幫到你
共存到當好返
我好多時仲會焦慮 雖然已經輕微咗好多
但係都會擔心好多嘢
而家識點開解自己
停藥有冇戒斷反應?
樓主好唔容易行到今時今日
我都係有中度至嚴重抑鬱
由20年8月開始睇私家精神科醫生到依家
由食血清素、到加藥、再另外依情緒穩定藥同埋協助入睡藥
過程中都真係好氣餒
因為情緒又反覆,經歷再加藥、安排密啲覆診
甚至私家精神科醫生曾經寫定封信俾我去A&E入院
慶幸到依架都冇入過院
最近覆診,Latina 情緒穩定藥由80mg減至60mg再到40mg
再加上自己由21年3月見緊表達藝術治療兼係社工
佢同私家精神科醫生都有傾過電話交流我嘅狀況
雖然私家精神科醫生都有心同我傾
但畢竟佢唔係擅長心理輔導/治療
所以睇醫生同心理治療同時都需要
不過見治療同輔導,最緊要係人夾人
坊間有免費網上情緒支援
但我體驗過 感覺好差 甚至不被尊重同重視

開埋名都唔怕,叫OpenUp
個輔導員傾傾下同我講:
我唔長氣啦,你瞓下先啦
真心嬲咗,打咗投訴信都冇回覆
各位巴絲打睇路
我想了解下 你個病有冇影響你同男朋友相處? 佢係咪一開始就知道你情緒問題 而又好包容到 想知道佢情緒係咪都比較健康 始終同另一半咁close 大家都好易互相影響

你自己病發果陣 會有咩病徵 生活/社交上會點樣
真係嚴重果時係相處唔到
會俾啲情緒蝦

而家嘅話
如果狀態真係好差
我會俾自己做想做嘅嘢
例如想頹就頹
想睇全日電話就睇全日電話
想瞓就瞓
唔帶責怪咁俾自己休息同渡過而個情緒

如果係諗嘢太鑽牛角尖或者好亂
我會自己係個腦到逐樣嘢同自己傾
有冇需要而家擔心
諗嘅壞情況係咪真係會發生
傾傾下自己會冷靜啲
咁就搵啲嘢做分散下自己注意力
冇 因為我隻藥冇依賴性
同埋好乖咁跟醫生指示慢慢減藥量
我都試過同輔導唔夾
冇你果個咁mean
但係我果個係成日講自己嘢
都唔係俾我講
一開始拍我未知自己可能有病
都未到最嚴重
佢只係覺得我細路女好易喊
跟住覺得我唔掂就叫我去睇醫生

我覺得佢情緒係叫比較健康
定男人真係冇諗咁多嘢
同埋佢係真係好好 好包容我
始終最病果時個人真係癲癲地咁
但係佢都有keep住同我傾 安慰我咁

不過我覺得我作為情緒病病人
都有責任唔好當另一半係情緒垃圾桶
最嚴重果時我真係控制唔到自己狂喊果啲我就都冇計
但係我冷靜後都會表達返我嘅感激
同埋自己好積極咁想去好返
而唔係以情緒病為藉口去勒索人
所以過咗最嚴重嘅階段後
就做到正常情侶嘅相處
同埋有咩事我會好直接講 我今日心情唔掂 咁
咁就佢至少知咩事咁

我病徵主要係喊 失眠 落唔到床
果時有做補習成日放學生飛機
同朋友食飯我都俾唔到太多反應咁
不過我果時情況太差就cut咗啲好mean嘅朋友
所以剩返嘅都好包容我
男女比例3:7
我都有抑鬱同埋焦慮,而家仲食緊藥
樓主恭喜你
講得岩呀
踏入第二年啦 成日頭痛背痛 失眠好想死
比起說話
果種不離不棄嘅陪伴同理解係最令我感動
加油,支持你
唔好介意,請問你之前有咩病徵?
有冇調較下藥/轉藥果啲?
或者有冇逐少逐少咁建立健康啲嘅生活習慣
食開幾多份量,一下子斷個腦會有永久創傷。
樓主好勁加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞