曾俊華:躺平亦非壞事 DSE無存在價值 香港整個教育系統須徹底改革

264 回覆
431 Like 21 Dislike
Cancel DSE
改做高考爭中大(中山大學)入學機會
差距擴大,但你睇真啲,起碼係窮家庭都有升。

主要係少咗人,餅又多咗。

以前1991會考生更加多,學位更加少,而且無認可私立大學呢回事。

好多所謂有錢家庭更多機會,其實好大部分去咗自資度。
如果佢地唔去自資,其實一樣唔輪到你。
爭本地爭得仲勁。
學校推薦700幾個,收到250個,差唔多三分一,其實真係算係咁。

老實講,香港已經完全無母語高等學習環境,如果你連中文基礎理解能力不足(馬同學),其實無法應付大學課程。

上到去唔係靠你手作仔識砌嘢可以解決基本理解問題,係直頭畢業都會好有困難。

依家都算好有得俾你補底慢慢上,以前真係直頭無。
其實點解唔全面用ib gce 係要自己整個奇撚怪
1991年得三間大學,到2011年八間大學
大學數目足足增加咗1.7倍,窮學生讀大學嘅%先至增加咗5-6%左右
接駁支那高考制度啫
成日話中文科難攞分

但中文科其實合格線低無可低。

以前會考,你拎到六十幾已經夠你A。
唔同啲理科嘢要下下逼到上80幾90

即係話其實你要合格,30幾已經可以,有40幾夠你拎C

DSE背誦應該仲少過以前。
即係話,你就算完全拼棄文言文,只要閱讀理解夠,唔好講合格,攞A都仲有機會。

我就係人辦背佢老母範文,背佢老母文言文
記得啲範文吹過啲乜,睇得明啲閱讀理解,加作篇靚文,
本身無預用中文攞Grade咁都過

反而係好撚多謝中文老師解釋過攞分構成同合格線,就知點樣玩。
唔好用理科嗰套去應付佢,亦唔好求執得齊啲分,你保得住執返嚟嘅分穩袋唔好柒失手已經夠
中文閱讀理解都難
唔見得英文會有幾好。

而且中文可以選擇避。
始終家庭環境會大大影響讀書環境。
講真,有增加都偷笑。

以前窮得8% ,高收入家庭得9%
即係話個限制響供應度,而且大部分人唔打算讀大學。

但即使供應增加,高收入家庭都唔可以有50%保證,即係話就算有錢都唔係必然保證下一代讀到大學。

香港算係好,至少無錢你仲可以拎全額資助。
貪得意影啲bar code威一次
DSE係搞爛香港教育既計劃一步黎 點會冇意義

比呢啲,基本上你同啲細細個就屋企有錢週遊列國,唔駛愁零用錢嘅無得比。
DSE嘅重點喺語文能力、寫作能力同presentation能力
其他能力留返比大學幫手train

其實刪走3322要求,直接睇specific subject成績好過
其他唔關事嘅subject,一律唔睇(or 只要求pass)
變返5年制,刪走哂啲大學中英文同common core course requirement啦
香港玩開ug職訓,夾硬塞堆美式大學嘅requirement落去,有咩謂呢
https://www.notesity.hk/blog/posts/dse-chinese-cut-off-score/#2023

就咁睇落
頂點5** Cut off 同以前拎A無大變動,都係60幾,但聆聽同說話要求較高會拉到上72%左右

反而係3嘅綜合Cut off去到53%

合格率都低,得一半多少少。以前有七成幾八成人至少係合格。

高分可能同以前差唔多,但似乎合格線高咗
不過我唔知係咪因為出題放水度高,有啲分係設計到你想攞一定攞,過咗50%之後,淨返20%就係實力分野。

咁樣如果你天生能力較弱,要拎50%可能真係難過以前。
羊焗腸回應一下
恢復會考高考啦
本身名校係玩開legacy,冇DSE咪大條道理轉private囉

係班既得利益者唔想做到咁出面先搞直資
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞