曾俊華:躺平亦非壞事 DSE無存在價值 香港整個教育系統須徹底改革

264 回覆
431 Like 21 Dislike
唔好神化條友 個陣佢咪又係咩Q 野都唔做 剩係儲錢
它不會扭轉Xianggang的心意
如果做左,佢就可能係下個曾蔭權
「我去到三十幾四十歲我都唔知我自己想做啲咩,咁你點樣叫個小學生,幾十歲都未到就同佢規劃佢成世?點解要做呢啲咁嘅嘢?」

true, 香港啲生涯規劃真係得啖笑
loads of crap
thank god he isn't in charge of education

美國個邊做就要跟機?
美國出名基礎教育垃圾 + 大學入學過程勁唔公平
睇活動 睇種族 睇性別 最後用心讀書既亞裔就食晒屎

考試篩選人才 算係最公平既制度
某啲科讀黎冇用 係因為香港產業唔支持
改革你個社會結構仲實際
「佢多啲睇吓個學生或者個學校嘅評語係點樣,嚟到去選啲學生,佢覺得咁樣係比較公平啲。」

點會公平啲
根本提議同批搞dse果幾條友應該拉去打靶
塞翁失馬
這個你我早己知
原來都冇機會
佢由頭到尾都係曾玉成果type聰明仆街仔,大家覺得佢地好,係因為依家果班只係純粹仆街仔
廢話嚟,dse全部攞u/1/2/3

同dse全部攞 4/5/5*/5**

讀同一科(例如university calculus) , 睇下係咪真係冇分別,如果統計上兩group人成績冇明顯差異我就同意廢咗dse佢

DSE既盲點係考得高grade但唔係特別高既未必勁,不過考得低grade既一定廢
獲4卻衰過A LEVEL的E~
唔同
老鼠曾係真係有料,識進退,做到好人假象
鬍鬚曾只係退左落黎,佢在位果陣都係純粹仆街仔黎
鬍鬚選特首嗰陣班大學生已經係中學生,知道發生咩事
唔睇SAT
除咗查個學生三代
仲會睇種族膚色
好公平喎
它將變了理性西方的公廁
權力下放去中學真係會天下大亂

而加仲一定會加劇貪污問題
大陸一定好後悔揀咗林鄭冇揀佢
兩睇啦

咁佢同一個administration
就算係話打份工
都一定落水濕腳

但鎖起舊錢
同埋果陣都傳佢地不和
又話財政預算案唔撚配合,搶fo所以改9左施政報告個期etc
你話佢地一黨就無咩說服力啦

而且佢無blessing都出黎選
佢都有啲諗法既

連登仔標準黎講
都係屎架啦,未到最臭咁解
睇科,無論 m0/m1定m2 攞4既話能力上肯定低過 pure math E

phy/chem/bio個d 理科能力上dse攞4大概等於a level E

中文既話dse攞4 絕對勁過中化攞E
Btw 能力有限歌詞唔識接
大學全部localised專科強制Jupas學生比例佔80%已經夠做
班友讀IB咪又係end up喺localised專科(尤其係醫療科)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞