曾俊華:躺平亦非壞事 DSE無存在價值 香港整個教育系統須徹底改革

264 回覆
431 Like 21 Dislike
離地到仆街 咁邊個比學費?邊個努力讀書入大學? 邊個做assessment點做assessment?公司點樣篩選合適人才?有牌專科呢?

淨係用zoom派免費課程就叫改咗革?就救到香港教育制度?笑撚死
on9仔
口噏噏博民心咋嘛
同民主黨以前一樣
港豬最buy呢套
到佢埋左位一樣投共
揀左佢之後咪又會後悔冇揀林鄭
刁大大果種既要也要還要,你做足,就係777,搞到大大鑊。你驚搞串個場,吞單,就係辦事不力有異心,下場就係老曾。
如果14年我哋接受袋住先
佢依家可能仲做緊我哋特首
我哋黃絲又做錯決定
講乜春學員故事
用王傑聲
全香港得返佢咁清醒
唔通畀黑鬼 呢啲唔識學術既做gatekeeping就好咩?
生產一大堆 critical race theory 出黎玩爛個社會

成績主導起碼係meritocracy啦
美國基礎教育垃圾唔係冇原因
係佢個phd programme 好 + funding 夠 + 世界第一強國吸引到外來人才補足咋

一試定生死 你真係諗多咗
UK/Germany/France 個邊 大學收生都係睇成績為主,但社會有去到 一試定生死?
擺明係華人/東亞人/儒家文化 影響
印度唔熟 但估計同人口多/階級社會/競爭大有關

成個人類歷史就係話畀你聽 考試選拔人才係最公平既做法
個啲咩 舉薦制 搵人refer 參加活動呢啲先唔公平到痴線
I can't disagree with my boss.

佢做咁多年官 呢句始終印左係我個腦到
同埋醫生學啲嘢都唔係難
只係多
難度低過 數學物理個邊啲人多多聲
一係全民跟IB課程
一係所有持香港ID既學生都唔俾用DSE以外成績
人地國父 Cambridge Law double first
幫手立國 同 制定 教育/語言 政策
邊有得比

sigh
香港人冇咩創意
呢個真
好似剩係識copy
黃豬最新偶像

垃圾會有肛肉歡加埋財爺
佢都幫689佔中果陣
班YC蠢撚過豬
先可以講真話
不在其位,出少句聲喇,在位時又唔見你咁做
今日先講 ?
PR見到你個留言深感安慰
拉得啦
其實都係睇科 唔一定係考試佔重比例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞