曾俊華:躺平亦非壞事 DSE無存在價值 香港整個教育系統須徹底改革

264 回覆
431 Like 21 Dislike
財政司管數關佢咩事
得把口
講佢就叻
財政司唔駛坐行會?
波叔咪就係派緊薯片佬儲啲錢
真係 最憎呢啲賤種世界仔扮晒野

話dse冇存在價值要改晒整個教育制度 又唔具體講下應該點改 拋完就算 不過氹到連登啲loser好開心架啦
薯片十大基建既錢又邊度黎?
真 dse已經好撚公平
係有缺點缺陷 礙於資源問題 但冇任何存在價值?
條友都onL9 咁不如佢講下應該點啦
鬍鬚佬會繼續儲,或者派強姦金户口益基金佬
總之死都唔會派俾你
條友離地到仆街又扮貼地
改名做綜合大學升學試
以為接緊歌詞
佢儲條撚咩
高鐵幫香港放血咪就係薯片政績
戇鳩
頂到盡咪照顧自己集團嘅利益
在財政方面,曾俊華指《基本法》規定政府財政上,支出不能多於收入,自己擔任10年時間的財政司司長時,每一年均「有錢剩」

守財奴你食正時勢渣 試下你而家做係咪咁吖 果陣地價又年年升 又冇國安法

當年被人屌到仆街先派錢 派$6000仲話擺落強積金戶口 好意思出嚟打飛機 上面班賤種loser幫佢奶先好笑
人話?佢而家講乜都得啦 當年佢冇份批大白象?
對香港人就守財奴 死唔派錢被人屌到仆街 就派$6000話派落強積金ac 笑到仆街 咁就呃到你班傻閪奶 唔死都冇用
美食車,生意好啊
佢而家講乜撚都得 只要屌下現屆政府嚟抬高自己 大把無腦傻閪支持佢
問答環節黎講錚似已經算幾具體

至於後者,他直指DSE無存在價值,指經歷疫情後,大家可利用Zoom進行教學,故每間大學其實可錄取無限多的學生。曾俊華稱,外國的大學設免費網上影片課程,供全世界的人在任何時間、任何地方修讀,認為香港可採用該模式:「呢個模式可唔可以改變一吓,等唔同嘅人,唔只係年青人,甚至係做緊工嘅嗰啲人,可以將呢個課程唔需要好長,每一次都上兩三個鐘頭,又可以少少每一次十分鐘咁樣去學習一啲嘢,我相信呢樣嘢應該有相當大嘅改變。」
真 條賤種仲好意思講到自己幾識理財 淨係得個死儲 乜福利都揸到勁緊 派錢唔肯(除咗膠鐵)真係人無恥便無敵
好理想化
我而家要學野都睇外國大學啦,仲睇2023年中國香港嘅大學?
DSE沒value咪全港IB化
而家財政司要坐埋國安委
咁政府決策點唔關薯片事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞