曾俊華:躺平亦非壞事 DSE無存在價值 香港整個教育系統須徹底改革

264 回覆
431 Like 21 Dislike
戇鳩,無上面撐腰點會夠膽企到咁硬
但到這夜方發覺 學數理何幼稚
若是熱烈地再考多次
化學仍然爭啲
倫理旅遊攞個4
仍笑說 不介意
真,香港人咁功利,3年制先適合香港人
每過一排就有一班無知嘅人出嚟吹奏佢
佢做官果陣出名係庸官
而家笑鳩咩開心香港
係咪唔記得個垃圾美食車就係佢搞出嚟
出嚟9up兩句就話佢真心愛香港
真係蠢撚過隻豬
校內名額每間得兩個
你唔係討人喜歡就已經等於無符。

如果係咁嘅情況,可能去雞校讀都仲好啲
因為啲人廢,有一兩個正常或者有特長都已經會推薦你

但仍然得三分一機會

以依家考生咁少嚟講,正正常常考入去個難度可能仲低啲就真。
佢要EE噃,呢啲科有收過高分咩?
反而佢地要著重手作能力,收啲Asso HD IVE有經驗嗰啲好過收中學素人就真。
哇,咁你都講得出

年輕人均很有創意去製造一些東西,或有改變社會上的不公義
Best 5 20分
即係要44444
都只係全C,唔算好苛刻。
仲要CE全C,只等於以前CE15分~18分水平
CU嚟講算係容易入。
以前AL無CCDD都未必得。
會考同A-Level 先係
馬同學佢好似22222都唔到
Asso HD都入唔到。

比較難搞,IVE?
香港人真係抵撚死成隻豬咁
到呢刻都仲以為係啲傀儡自己搞事
前一個係咁,上一個又係咁
後悔
因為DSE計少一科,所以我當頭5科都等於CE 5條C
第6科唔會過C否則就入Best 5
所以只能C,D,E甚至肥F,所以係15~18左右。
不過你咪話
IVE同學仔,入到U同你排排坐嗰啲,雖然英文可以用廢嚟形容
但高強度手作同設計真係幾撚掂下。

睇完你會覺得佢地值,好過啲Pure Math或Ext. Math高分但理解同手作鳩鳩下嗰啲DSE/AL撚。
咁係因為太多applicant有幾科A*啫,同埋Oxbridge med要睇埋BMAT
自己整唔係問題
問題係DSE唔應該直接銜接大學專科programme,專科應該junior year entry or graduate entry

DSE呢十年
大學嫌學生基礎差,學生嫌大學課程難
根本雙輸
以前讀高級精要嘢,係壓哂落AL度
依家334就變咗壓落大學第一年。
差別在於,你入得大學就無得走或者轉科只能硬食,頂多都係分steam......
同啲中国人一樣,係地方官嘅錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞