曾俊華:躺平亦非壞事 DSE無存在價值 香港整個教育系統須徹底改革

264 回覆
431 Like 21 Dislike
我的志願
小學:填3個依個職業嘅特質
哦,你符合喎
你大個咗就做_ _啦
睇到香港仲有你呢啲戇鳩仔我就放心喇
它不會扭轉返工的心意

認真做事的不折騰
不懂做事的認真折騰
教育改革
直接駁落去大陸個高考聯網咪得
南深圳應該不破不立
華人社會不嬲係咪
考試與其話考學識
其實係玩緊答題技巧
某程度上同以前八股文如出一轍
本科教育就係學術上教育,邊個得閒睇你玩體育

你唔問下DSE考生稀唔稀罕佢地為港爭咩光,佢爭光係佢地自己嘅事
做官果陣都係廢柴,宜家扮創新有料指點江山
香港教育傾向中學定成敗,ug職訓
除咗少部份要master先考到牌嘅科之外,絕大部份人讀master都係為咗迎合公司升職要求,唔係都費撚事讀

你叫香港人玩北美嗰套「pg之前都係探索,pg先係職訓」係一件好難嘅事,啲人只會覺得嘥錢嘥時間
有班人為咗唔想嘥咗個分,寧願逼自己入去讀錢途好嘅專科,唔啱再轉/quit
結果嗰屆就咁浪費咗一部份專科學位資助

如果專科轉咗graduate entry(照收每年HKD 42100),除咗令班ug學生可以探索自己究竟想行條咩路之外(玩運動都係一條路),又可以解決術科不受青睞嘅問題
佢都比人鍊住春袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞