曾俊華:躺平亦非壞事 DSE無存在價值 香港整個教育系統須徹底改革

264 回覆
431 Like 21 Dislike
同埋根本上就唔使公平唔公平嘅問題 華人思想就永遠第一時間諗要競爭 諗要鬥贏人

Dse又或者香港教育最大嘅問題係冇比合適嘅人材去到合適嘅位置林鄭好公平咁年年考第一做埋特首 so what
廢撚咗dse呢啲垃圾on9制度啦屌你老母
回歸廿幾年
個教育制度改咗幾多次
你邊到睇到公平呀?
有冇用你隻屎眼睇下歐美公開試幾人性化?

IB IAL 係唔會迫文科人讀痴線嘅數
唔會迫理科人讀好深嘅文學
DSE 係迫梗唔同天分嘅人
考一堆唔啱佢天資程度嘅範圍得嚟
造成巨大差距 完全踐踏人嘅自尊去陪跑
冇尊重過人嘅天賦

仲要玩撚到出神入化 玩刁鑽答題技巧
完全唔夠聰明 又冇錢
你根本去唔撚到貴族、狀元補習社到學呢啲技巧

人地IB IAL 英 數都有程度之分
第二人地 佢地考每一科 分好多份卷
每份講明集中考邊啲topic
係考得耐 但唔使好似DSE 打游擊戰
考完一樣 個腦未轉得切 又考第二樣
仲有人地唔會玩到咁刁鑽
有嗰樣答嗰樣 cut off亦夠濶
總之成個考試係想學生
平衡到生活同學業去應試
而唔係浪費過多心神重覆操成幾十年paper、捐窿捐罅學奇怪技巧
去應付一年比一年刁鑽嘅問題

最根本問題係 香港要有真正民主下
考試制度要參照英國高考 同IB 去設人性化嘅公開試
再唔係就學日本 院校自己出試卷
而唔係盲目打飛機追求更變態嘅考試
係 You always agree with your boss. No question about that!
其實張建宗講野都似個人
佢套諗法真係好美國,難怪佢唔會被重用
應該就要行返以前中三學能測試+CE + AL 個套啦。
而家阿豬阿狗都話自己係大學生
一句騎劫左半個post
條友美食車都搞唔掂仲出黎9up
已犯國安
在位果時正一垃圾
宜家乜都唔關佢事佢9up乜都得
你試下佢做教育局局長會唔會取消dse
就畢業前一律建議排3寶
中化果份垃圾讀本卷
自己擔任10年時間的財政司司長時,每一年均「有錢剩」

屌佢咩,有錢剩係因為佢唔肯使錢
唔係佢使完之後有錢
佢連開源個part都冇
D錢全部都係賣地返嚟
邊個敢講出真心話?
唔怕西環嚟囉唆你咩?
薯片有後路最多走路
中化果份垃圾讀本卷高係邊
無咗DSE一半名校無生存價值
根本唔需要搞到個課程咁難讀
已經說明咗啲嘢醫生根本用唔晒/唔能夠完全運用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞