曾俊華:躺平亦非壞事 DSE無存在價值 香港整個教育系統須徹底改革

264 回覆
431 Like 21 Dislike
不在其位 就可以見到個人真本性

689 無做特首都仲咁槍口

一係就係社會主義狂熱份子

一係就仲想乞求上面比返一官半職佢做
就算做美食車咪又係佢搞啲漆嘢, 佢做事手法係有規矩正常啲, 對社會傷害都冇咁大、唔似而家啲仆街、又冇腦又唔跟規矩做 、仲以為自己係精英嗰下賤格
你啱啱落嚟呀

全香港都知佢唔妥689喎
出世窮撚已經唔使諗做醫生啦
邊撚到公平有錢人考同窮人考已經勁大分別啦
DSE的確係無存在價值,香港已經有組織帶頭自設入職試
dse訓練出黎既學生真唔掂 佢地課程邏輯能力訓練完全低al幾個級 著重presentation 能力 搞到個個牙尖嘴利
但就唔係好做得野
本來就應該這樣
唱開聖詩?
DSE係全世界最公平最先進

你試吓IB,美國大學果d垃圾所謂portfolio,學習經歷,完全係鬥錢,請顧問幫你安排

就算係大陸高考都有各種特權加分

香港唯一腐敗就係運動員走後門計劃

Oxford, Cambridge嘅醫科,AL科科A*都未必輪到你入呀,仲要睇埋你面試、考試以外有咩achievement等等
咁當然唔係淨係睇考試啦,但你AL唔係科科A*嘅話就諗都唔洗諗囉
DSE成個課程深度不及英國AL,廣度不及IB,根本就係垃圾嚟
係得班唔了解課程嘅傻閪先至會吹捧DSE架咋
哩個應該係糖糖
DSE都唔知行咗有冇10年又改
竟然有人認為用同一標準係唔公平

重新定義咩叫公平

大學係學術機構,同玩體育勁有咩關係

睇下公開試為主嘅香港發生緊啲乜嘢事先好過啦
十幾年後嘅今日,差距只會更大
689要乞 佢唔駛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞