曾俊華:躺平亦非壞事 DSE無存在價值 香港整個教育系統須徹底改革

264 回覆
431 Like 21 Dislike
心水清
上面成班讚同嘅見到反對就盲撐
呢句如果係十幾年前講會俾人屌到仆街,頭條新聞拎嚟玩啦
典型港式世界仔,唔親身接觸過係唔會知有幾仆街
呢一代年青人真係好幸福,鳩揈揈唔使溫書都入到大學
嚟緊取消埋DSE皆大歡喜,人人都有書讀,畢業就有工作
香港醫生為咗趕絕窮人
將醫科non-jupas比例拉到去成50%
痴哂線
咁佢做官果陣去咗邊?
雖然亞洲考試係內卷
但外國果種寫essay 做義工 玩運動 玩提名 玩捐錢 校內成績呢啲仲唔公道
佢美食車條橋仲衰過超哥夜市
SBA IES 已經有板你睇
王杰
人地20-30%考生A輕鬆
班dse傻仔卷到死先做到全港頭2-3%有5**
Hku medic仲誇張,剩係得四成係jupas學生。仲記得前院長梁卓偉講過話要將比例調高到75% ,而家不增反減,真係cls

DSE已經比A-Level易咗好多
睇你點睇,雙面刃嚟
咁做可以令Hispanic同Black有一定機會讀到reputable嘅大學同professional program

如果純論公開試嘅話,美國前段大學同professional program就會係Asian為主,White為輔,再加其他種族嘅小貓兩三隻

同埋Asian玩開鬥早熟,實會演變到有班既得利益者透過公開試跑出,成功上位之後就開始用盡方法玩gatekeeping(重考有penalty、人地cc上返大學就標籤人後門、摺哂啲原校pt programme再另搵學校開返,方便標籤)
總之就係要人一試定生死,衰咗永不翻身,根本唔符合美國套教育理念

就係亞洲呢種純論公開試先搞到家長同學生嘅mental health咁差
唔講香港,就睇下日本、韓國、新加坡、印度,全部都係all or nothing
老老實實,DSE係全世界最公平最先進考核方式
呢位小朋友
薯片係行政會議有個位
所有政策佢有份架
你估淨係管錢
當政個陣搞大白象個陣唔關佢事?
多謝你咁大聲
人亞十大基建幫你送錢比支那
撚識儲錢咩
其中一個原因咁多連登仔盲撐醫生
佢哋以為個個醫生都係狀元
實際上班富二代醫生喺背後恥笑緊佢哋
佢講左教育改革好多年啦
但覺得佢諗法太離地太理想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞