抗抑鬱既supplement 介紹

212 回覆
22 Like 61 Dislike
咩黎?我唔識呀
但我係有一段時間好焦慮,焦慮到好影響到屋企人
我老婆有日同我講,你不如去游返水,做返運動啦
我做完運動有大幅改善我既焦慮,但就變左依賴依樣野
我隔日做都仲得,但再隔多日我就黎料。。。脾氣同情緒都會好差好似啲狗無岀去放風咁
躁狂抑鬱症
個人會不斷經歷亢奮同仰屈周期
wiki下
同埋我如果知個日無時間做運動就會好大壓力…
個人都唔知做乜鳩
Fish liver oil

Omega 3 for Brain health
就咁睇症狀又唔覺得似,會唔會本身天生我有活躍症?
Vitamin D冬天食
聖約翰草都ok
但而家食咗ADHD藥之後 內心平靜咗好多
不過我見我瞓得少係仲精神過瞓得多
關於ashwagandha

我有嘢想講

佢主要作用係降cortisol(壓力荷爾蒙)

同埋建議有中等程度以上焦慮同壓力嘅時候先食

同埋建議起身1個鐘內唔好食

因為起身頭1個鐘身體有個cortisol awakening response

一般建議攞嚟做cortisol adaption

即係比你自己身體去做適應壓力

同埋唔好長期食

一般食夠30日就可能要做1-2個禮拜cycling

或者平時冇咩壓力嘅日子就唔洗食

僅供參考 以上講法大多數出自Andrew huberman
係,開血清素俾你
做運動,仲要係戶外出晒汗要辛苦嗰隻
除左分泌多巴安嗰啲之外,最緊要係可以令個人shift focus唔好諗埋d煩惱野。。。一陣咁多都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞