抗抑鬱既supplement 介紹

212 回覆
22 Like 61 Dislike
多謝你關心,但太貴
小弟條命未值錢到要睇精神科
所以先想搵低成本解決方法
應該係要多管齊下
運動 曬太陽 早訓都要盡做
supp食5htp 聖約翰草都好似話有幫助
仲要食益生菌
你唔開心既原因你知唔知
情緒益生菌
其實抑鬱焦慮嗰種疾病係好溫柔嘅疾病嚟
佢唔會攞你命 只會係你作息差生活習慣差嗰陣出嚟搞你 我曾經有Panic Disorder 依家好返好多
但當我夜訓 自己鑽成日鑽牛角尖 飲食差唔做運動都會翻發 我依家直頭當佢係自己一個「朋友」會提醒我各樣嘢
記住要根治呢樣嘢真係要靠你自己
好撚婆媽老套 真係早訓 運動 飲食 社交 呢幾樣嘢改善下 你會了解到生理其實好大好大程度咁影響到生理
唔好講其他 你只要一捱下夜 個人第二日已經好似發緊夢 又易燥多負面嘢諗
另外試下去了解下咩係自律神經失調嗰類疾病 點樣打破自己負面情緒>失眠>更加多嘅負面情緒>更加勁嘅失眠 呢個Loop
ching 首先無需要self degrade 咗先,連你自己都唔愛自己,點叫其他人都愛你係咪先
平時重傷風感冒都會睇醫生,腦都係身體器官,病咗睇醫生都好正常啫係咪~

有好多平嘅方法架

1. 香港大學心理服務組,由實習臨床心理學家治療。
1st session $200
follow up $350
打個電話book 就得,不過要排一陣期,我個陣排咗3個月。
https://www.psu.hku.hk/fees

2. open噏
24/7 免費輔導,可以就咁online chat 最啱毒撚。有需要都會轉介你去醫生/cp
https://www.openup.hk/

3. 港大迎風,免費精神科醫生/臨床心理學家consultation
https://hku.au1.qualtrics.com/jfe/form/SV_8AnA4YnCgqhUyup

儘管呢刻好黑暗,呢個世界無希望都好,
只要肯努力,就一定行得返出嚟架

加油呀
上網睇 沖凍水涼 好似可以提升 多巴胺、血清素與腦啡肽既分泌
同埋解答樓主呢個supplement 問題先,台灣發明咗隻psychobiotic叫PS128,係新野來的。

暫時都有臨床數據係改善到抑鬱焦慮症狀的。

https://www.hktvmall.com/p/S1306001_S_KSK0001

但記住食益生菌要好自律,每日都食(唔好送熱水),食夠起碼2個月先會見效。

事業用左絕大部分時間
冇時間去玩/social/拍拖
每日不斷解決公司問題但冇值得開心既嘢
我知條路自己揀 但想嘗試搵方法舒緩下
另外好多有呢類精神病嘅人嗰個多巴胺分泌已經失衡到一個好誇張嘅情況
日日一有時間就係碌手機 玩 飲酒 捱夜
做運動 沖下凍水涼 唔好再比自己一直長期都放縱咁去做啲簡單而又傷身嘅娛樂 呢類嘢你有幾開心 到你一甩嗰陣嘅反彈就會跌得越深
試下搵樣過程辛苦 但自己有滿足成就感嘅嘢去做
例如學下啲新技能 唔好比自己再咁渾渾噩噩
最簡單直接真係做運動 點解啲人話做運動咁爽
其實過程好痛苦 但當你做完嗰下個人反而會彈返上去 開心返 要識得控制痛苦同埋快樂嘅天秤
有本書我好鐘意 叫重新認識你自己 有興趣可以睇下
佢帶出左快樂其實源於痛苦 痛苦亦都係源於快樂
最後你如果時間允許嘅話 可以試下學埋冥想 呢樣嘢我覺得係唔單止對情緒 對自己個人好多方面都好有幫助
陽光☀️

真的。
thanks 巴打 睇落幾好
basic 啲野試下B雜
如果鍾意動物可以諗下領養隻貓 😺
睇醫生
唔使客氣
過來人想分享吓,supplement / probiotics / 精神科藥物 / psilocybin / ketamine 全部野都只係一啲外物,無錯佢地係可以令個腦舒服啲正常啲。

但去到最後,其實無可避免需要正視自己嘅問題,了解真正困擾自己嘅原因,學習同練習如何面對同處理情緒,咁樣先至真正sustainable 地令自己過得更加好
食緊B雜,可能心理作用但我覺得有用
公立醫院有得睇 一次100蚊左右 應該係最低成本
試下凍水涼?
黑朱古力
去到諗過自殺程度,點都係建議求醫或者見輔導
但真係想試 supplement 的話,可以試下薑黃
撈白飯食就可以
隊草只係好短暫嘅開心
真正改到心智同long term效果係LSD
但係set and setting好緊要

利申:由中學開始有depression & anxiety到廿中,試過一次lsd之後就完全冇晒自殺念頭

加油樓主
其實香港真係好多資源落mental health care
唔用真係好嘥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞