雷霆傘兵,太平洋戰爭真係好好睇

255 回覆
229 Like 5 Dislike
就算係“懲戒營”一樣有槍用, 上得前線就一定有槍 , “敵對邊緣” 兩人一槍係法國導演自己幻想出嚟
出哂名叫四等人
陸戰隊就係美國標準㗎大頭兵,用最垃圾嘅架撐打最難打嘅仗,雖然近呢幾年改善左
打風係時候重溫番呢兩套正野
太平洋片頭音樂配上素描畫,好有煙火味,好正
記得入面有個一戰老兵,一開始好tough,但後期打日本兵打到情緒崩潰頂唔住。
啱啱睇完雷霆救兵
日本既金屬材料又缺,發動機又唔夠強
開戰之初零戰好似好撚勁,一來係因為西方最初本來就睇唔起亞洲國家輕敵,二來係零戰真係好撚快
但後來capture到黎研究先知其實係極端design,部engine根本唔係GE,RR果皮

發動機唔夠力,瘋狂偷輕部機,防御力極弱,轉向困難,d金屬物料又係燒得著

連戰機都未搞得到,坦克呢d對海權國家唔重要既野更加流
而且佢既敵人只係民國,東南亞之類,求其有部槍射唔穿,有支炮既鐵皮車已經打橫行
全亞洲得游擊隊質素,鐵皮夠用
馬來之虎-山下奉文

靠幾萬㗎單車行電擊戰打穿馬來半島
幾時有埋 The Unit 講 Black Ops 又係好好睇
啱啱睇緊戰火旗蹟(Flags of Our Fathers)原來當年06年 黑人已經咁黐線

這部電影被認為特意忽略了二戰中黑人士兵的貢獻而受到批評。2008年康城影展,電影《聖安娜奇蹟》的黑人導演史碧克·李批評伊斯特伍德在電影中並沒有描繪黑人海軍士兵。伊斯特伍德回應說:「這部電影必須遵守歷史的真實記載,在硫磺島上升起的國旗的六名士兵當中的確一名黑人士兵也沒有。而且在二戰之中美國黑人士兵和白人士兵是分開行動的。」事實上,黑人海軍士兵確實已經出現在電影開始登陸的場景之中。在影片結尾的鳴謝段裏面展示的歷史照片也可以看到黑人士兵。雖然在硫磺島戰役裏面有黑人士兵的參與,但是他們的角色受到限制而只能參與輔助工作,他們不能參加正面攻擊任務,只能從事防禦工作。
佢地靠精神意志同本土文化力量去打
係邊一套
講馬果套譯雷霆戰駒
依套應該都係雷霆戰x
請問睇呢兩套劇有冇先後次序?
Netflix 有
劇情上無關聯,而時間線應該係Bob 先再pacific
但本身係兩邊戰線,時間線有同時緊進行既部份

利申 可能我都錯 不過我係睇完bob先再睇pacific
我記得佢

睇咗我們的父輩了,其實好多年前都睇過,不過嗰陣係諗住睇一啲戰爭場面,抱住咁嘅心態去睇依套劇,當然就會有啲失望,人大咗再睇返,發現依套劇10分精彩特別係細佬嗰種心態上嘅轉變最尾冇講到呀哥同妙麗高大版有冇喺一齊,有啲遺憾
我見到俄羅斯拍好多二戰嘅片,其實有邊套係好睇?有冇推介?好驚佢哋拍到好似大陸嗰啲抗戰神劇咁
俾啲劇集同埋電影搞到好想砌軍模但係感覺好複雜,以前都淨係砌高達only, 冇噴油,筆塗only
https://youtu.be/9TbBCqZmdro?t=746
睇完有冇咩得著
如果打第三次你會做d咩
覺得現代人其實都算係比較幸福
Sir this way
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞