雷霆傘兵,太平洋戰爭真係好好睇

255 回覆
229 Like 5 Dislike
The pacific真心好睇
當年一出就追 到家下耐唔耐都會重溫下
https://youtube.com/@xiaohan-ufo?si=HM21jFVlMxiLDoh8
理個人有時講二戰野都幾正
當年睇大台粵語~
太平洋戰爭係2018定2010嗰套?主要演係邊個?
兄弟連正D
仲有日本脆皮坦克 同歐洲比真係移動棺材
英國第一空降師成建制消滅,番號都好似冇咗

事實證明市場花園戰術係唔work,俄軍上年年頭又親身做咗次失敗實驗,全世界可能得美軍有能力成功實現到
好似冇人講過the longest day,當年大台間唔中會翻播
Lm
behind the enemy gates 都正!岩二戰撚
https://m.imdb.com/title/tt0215750/
主角Eugene係Joseph Mazzello
仲有 Rami Malek
有一套戲講狙擊手,叫做敵對邊緣,應該好多連登仔睇過了,其中有一幕就係一排排士兵,得前排嗰個有武器,前面嗰排首先衝出去,死咗就第二排跟上,去攞死咗嘅人武器,依本書都有講呢個情節,講到最後啲屍體係防線疊到人咁高,打到咁上下佢哋就搵坦克清一清啲屍體,如果唔係就冲唔到,但係疊到人咁高嗰堆屍體,有啲人只係受傷冇死到,但係啲坦克都照碌落去,係主角嗰度都聽到啲人慘叫同埋骨裂嘅聲音,好撚恐怖
亦有人話呢D只係德國propaganda,
不過可能我對蘇聯有偏見, 覺得真係有幾個人share一支槍情況
太多年前, 我睇過都唔太記得
其實去到近代國家輕兵器唔會真係咁缺乏,連當時中國都冇出現幾人一支槍情況,底子強中國n倍嘅蘇聯應該唔會有咁嘅情況,反而彈藥補給重型武器先係關鍵
我都麻麻地蘇聯, 係咁捉啲平民做士兵,完全冇訓練過,根本就係炮灰,史太林又係獨裁者,根本從來都冇共產過
更冷門二戰片scarlet and the black, 當年香港改左個好趕客嘅名, 但都算講左劇情, 納粹特務鬥主教
格利哥力柏做vatican紅衣主教, christopher plummer做納粹SS,
因為sound of music太入腦, plummer由反納粹變成一個SS, 我睇到出晒戲
但套戲係好睇嘅
BTW, youtube剛剛見到有免費完整版, 當年我真金白銀係HMV買碟
蘇聯只係贏咗嘅仆街咁解
集中營、殺戰俘樣樣齊
史太林格勒投降嘅德軍得5%生還返到德國
當年美國快快趣搞掂日本, 停左二戰, 除左救左日本, 仲救埋成個中國,
班蘇軍軍紀係點有目共賭, 我真係唔信佢係東北咁乖仔
Persian Lessons唔算冷門, 另一角度寫集中營, 香港都上映過,
當然仲有jojo rabbit, 呢套應該多D人識

香港都有啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞