雷霆傘兵,太平洋戰爭真係好好睇

255 回覆
229 Like 5 Dislike
43年前線一律 M1 Garand, M1 Carbine, M1A1 Thomson, BAR, M1919A6....同陸軍已經無乜分別
Netflix都就有
尤金打完仗翻到美國想唔知讀書定搵工
職員問佢有咩技能
佢話剩係識Kill Japs
好sad
好似只限美國
謝謝介紹
我啱啱睇緊一本書,叫做東線狙擊手,係一個德國王牌狙擊手嘅自傳,其中一幕就講佢哋喺一個礦洞入邊,發現一啲屍體經過醃製,然後問蘇聯一啲俘虜,原來佢哋糧食一早斷晒,要靠食屍體
日本打亞洲,但亞洲一個現代化國家都無,所以大家睇唔出日本廢

另外日本人性格好文塞,佢就搞過有腳架既SMG出黎,而且另一方面內鬥好嚴重

好可惜納粹同蘇聯拖得唔夠耐,傷唔到蘇聯國本。
講真要比較蘇聯同納粹德國,我唔覺得納粹有衰過佢,甚至蘇聯計起上黎間接害死既人更多
如果兩個打和一齊收左皮,後來東歐就可以唔洗流血就得到自由,中共又唔會壯得咁大
蘇聯有兩套講sniper都好撚好睇
呢D時候要用VPN, 不過我試過被netflix發現我用緊vpn
當年班兵仔好多廿歲都未夠, 都係中學畢業無耐, 梗係唔會有咩技能
ppsh好嘢來
咁正 可以翻睇
hbo當年拍Band of Brothers拍到嚴重超支,有好多道具真係搵美軍博物館借用,如果對101空降師有興趣應該要去巴斯通遊覽吓
多謝推介,遲啲Netflix 睇

推介一套之前睇過印象好深刻嘅二戰相關嘅電影,叫做《編寫美好時光》(their finest),無咩戰爭片段但好好睇好感人
其實有冇人知第三個series就嚟出

Master of the air
https://m.imdb.com/title/tt2640044/

Apple tv出
我有睇過their finest呀, 係戲院睇, 估唔到會有呢種另類戰爭題材,
當年英國打仗時, 戲院票房真係好高
而且男主角好charming
影視台呢邊已經講左一排, 只係未開專post講,
我無apple tv, 睇下到時有冇靚offer, 或者用自己方法睇
a bridge too far都用返好多當年D 坦克槍械, 因為只係戰後十幾年, 仲有大把實物可以用到, 隨時成本仲低D,
但呢套戲我就唔敢再睇, 始終死傷太重
好在師兄提醒差啲課金HBO
Band of Brothers當年就有睇
BT落來睇
唔記得係咪要追劇咁追,印象中睇左一段日子,睇完一集等下一集出

記得當年玩緊CoD定Medal of Honor
有d場面基本上同game差唔多,投入感好強
依個真心好好睇
想問一戰紀錄片除咗下面推薦they shall never grow old
仲有冇其他?
留定名先
一戰到依家都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞