雷霆傘兵,太平洋戰爭真係好好睇

255 回覆
229 Like 5 Dislike
非熱門二戰片

u157
決戰硫磺島
史太林格勒
史太林格勒未睇過,係咪俄羅斯拍?
射速高,彈量多
史太林格勒睇92年德國版
好想知The pacific裡面啲女演員嘅名
個個都好撚正 CLS
之前以為蘇聯好廢,淨係靠人海戰術,啲武器通常比較垃圾,點知發現二次世界大戰佢啲武器都唔叫弱,仲要係平,T34, 波波沙, SVT 40 , 連納粹德軍都讚好嗰陣嘅參戰國應該日本武器係最垃圾冇人執,最多都係執武士刀做戰利品好鍾意睇ww2 入邊依啲小故事,好有趣
主角暗戀嗰條女靚到癲
後期簡化左工序都差不多要70定50鎂一支,連美國咁有錢都頂唔順要換m3
M1A1槍身要成個鋼磚上囉床做出嚟, m3改為沖壓身梗係快好多又平
二戰日本槍係太舊, 主力三八式, 九二式重機, 十一年式 全部係過時而且一戰年代

同埋日本有重視全自動火力, 喺太平洋比美軍打到變蜜蜂竇

波波莎後期型所有組件直接用車床啤出黎,真係可以幾分鐘出一支鎗

與其話蘇聯唔夠槍比士兵,其實係佢哋嘅後勤能力太差,好多時啲物資都仲要靠鐵路運輸甚至獸力運輸,啲物資未送到去前線,班兵就已經投咗降,而越近莫斯科補給難度就越低,同時德軍就越難進攻

所以當時美國援助最重要嘅除咗口糧外,唔係坦克唔係子彈唔係步槍,其實一卡卡軍用貨車先係最幫到蘇聯,靠住呢啲貨車蘇聯先有效咁活用佢條補給線,後期甚至將啲貨車改造成喀秋莎當炮火支援
史太林格勒有起碼兩套

一係flag our father 一係Letters from Iwo Jima

U571下話呢套少少誇張

潛艇片Netflix 個套das boat夠真
Flag of our fathers
美國援助蘇聯最重要係牛肉罐頭俄佬食到嘔, 多到食完嘅罐頭仲做埋水杯嚟用, 同埋幾十萬部通用卡車 , 直接將蘇聯個步兵師機械化, 你講緊德軍其實仲係得一半機械化, 部分都仲係要馬拉車, 步兵行路
U571 係科幻片
睇親啲二戰電影,德軍都成日用馬嗰陣嘅美國真係好勁,後勤最強,勁多吉普車
美國係二戰最強, 後勤補給完全係所有國家加埋要未夠美國三分一, 需知道美軍就算喺戰場比人圍都仲有能力可以空投可樂落去
佢哋仲有雪糕食
打到二戰後期, 日軍係玩緊人食人 仲要援助埋所有盟國, 國民黨駐印軍食緊美軍最低級嘅口糧都食到肥屍大隻 啲老兵講番簡直係豪華大餐, 平時國軍得啲粥水落肚 , 幾個大餅
幾年前有套documentary 叫做they shall never grow old, 將一戰D片剪輯返, 又讀返當年士兵D信, 係戲院上過, 都好好睇
It's my dog!!!
https://www.youtube.com/watch?v=YrD6b1SoQbA
日本打到後期得啲米同埋鹹菜咁樣就死硬啦
上網睇吓有冇得睇先
朋友,我咪講除咗口糧以外囉,仲有我話德軍難進攻係因為蘇聯條補給線短咗,德軍後期補給線又長又慢就係人都知,到最後為咗送一公升嘅油去前線反而消耗咗兩公升有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞