雷霆傘兵,太平洋戰爭真係好好睇

255 回覆
229 Like 5 Dislike
為咗睇依兩套劇集特登訂咗HBO個人比較鍾意太平洋戰爭,場戰爭好撚辛苦,嗰陣日軍已經山窮水盡,但係都打得好吃力,睇返資料講嗰陣嘅日軍係唔會遵守國際公約,專射殺醫療兵,同埋好少投降,本來美國係二戰嗰陣後勤全世界第一,但係幾首軍艦俾日軍打沉左,成個月都要食一啲有蟲嘅米之後有補給都係陸軍優先海軍陸戰隊好似仲係咩都冇,跟住要搶陸軍嘅補給感覺上海軍陸戰隊喺美軍來講地位好低後期上左一個島,氣溫成40幾度,仲要係冇水源尤金嘅故事線都好好睇,真係人生必睇劇集之一。

雷霆傘兵細個老竇曾經買過一套DVD,細個睇嗰陣覺得好悶,第二次睇係10年前,淨係覺得戰爭場面好撚刺激,到已經變咗阿叔嘅年紀睇返,就留意到好多細節,例如去洗衣店幫犧牲咗嘅戰友拎衣服,同埋最深刻嘅第六集,講醫療兵尤金嗰集

睇完呢兩套劇集,對二戰嘅興趣加深左,上網睇咗好多唔同嘅戰役,當年做平民同埋做士兵真係好撚慘,最深刻係斯大林格勒戰役,希特拉想落史大林面,就決定先攻打依個城市,史大林要求依個城市嘅人唔准撤離,要死守,士兵喺戰場上退後一步都唔得,最後納粹死咗150萬人,蘇聯死咗二百萬人,係現今社會真係好難想像
https://www.youtube.com/@Schmitt
呢個中文頻道講好多二戰嘅知識,幾過癮,例如嗰陣納粹士兵好鍾意蘇聯波波沙衝鋒槍見到就一定要搶
其實太平洋戰爭入邊好多精彩位,但費事劇透,未睇過真係一定要睇,希望HBO再拍一套關於二次世界大戰嘅劇集
仲有就係Netflix嗰個二次世界大戰彩色紀錄片,嗰個又係一定要睇,好撚正!!
HBO go 係咪齊晒兩套加高清?
係呀仲有雷霆救兵
兩套都會係netflix 9月中上架喎
睇埋雷霆救兵,last of us, flash,就唔續了,佢個app都幾垃圾
hbo go 邊有高清。得720
咁我等陣多謝巴打提醒
Android app 好似有1080喎
二戰片重有套tora!tora!tora!
不過自己方法睇

推薦你睇,每集唔同故事
榮譽勳章-美國政府頒發的美國最高軍事榮銜
講軍人點樣無私奉獻,D軍人真係好痴線,好好睇,近代既有番真人片段訪問

每集唔同故事,講二戰D特別戰役,幾好睇
多謝巴打介紹!今晚睇
Google下先
9月15 Netflix 有哂兩套
不過HBO都有其他野好睇既
睇雷霆傘兵有一集nixon收到信老婆要同佢離婚仲要搶撚哂佢啲家檔好撚慘
有一集buck又係收到信條女要同佢分手
本身無啦啦要打仗已經夠慘,仲要打打下被分手同離婚慘上加慘
波波沙巷戰無敵, 71飛彈鼓, 德軍見到一定搶, 大部份步兵只有 Bolt Action Kar98K, 排長先有衝鋒槍 MP40
二戰應該係人類最後既世界大戰
Band of Brothers 就嚟香港Netflix 有
期待緊
岩岩前兩個鐘追完The pacific
好撚好睇
要埋佢隻狗
咁慘問題就係斯大林格勒戰役打嘅就係巷戰 揸98k真係死硬
依兩套嘢每一集都係電影級數
https://www.youtube.com/watch?v=F0-jbsPjXVc
原來二戰美軍嘅吉普車咁把炮同埋美軍用嘅Thompson輕機槍要二百幾蚊美金一支吉普車先係$400美金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞