古巨基算唔算史上最投機主義既藝人

596 回覆
1042 Like 430 Dislike
誠哥會溝到有錢女
古巨基應該係上世紀末比較可惜既藝人歌手演員
佢本身就係無記藝人訓練班畢業, 簽約出黎就做娛記
當時佢上鏡古靈精怪, 個樣又順眼, 所以好快就彈起左
keep住有劇拍

然後突然間有一日睇到佢簽左做歌手, 就覺得好神奇
記得佢最初派台既歌, 愛的解釋, 同藍天與白雲 意料之外好聽
唱功亦係估你唔到唔錯
可惜就係一直都係半紅不黑
有段時間仲係香港消失, 之後先知原來係北上拍劇

不過佢果期既對手係梁炳同阿公, 再加上佢簽果間公司唔太掂
如果早D泊到PACO碼頭, 應該會好過而家好多
Yes
十大富豪幾耐無新人加入?
誠哥果個年代剩係得佢一個努力?
大把做到牛咁都搵唔到誠哥嘅萬分一
努力本來就唔係決定性因素
你都識講2019年之後,咁發生左咩事果時?
咁都唔係你咁解
歡樂今宵90年代都紅到癲啦,不過條友好怪就真既歌紅又走咗去拍劇,紅晒中港台又番去唱歌,唱幾年又算第一水番大陸做主持,永遠行先一步到某個位又會收油唔去
ching酸到仆街喎
俾你係佢個時代出世你咪又係一條無出色嘅傻閪
咁行頭細係咁㗎啦

唔跳又俾老細剝削
佢純粹覺得自己生錯時代..
見到傻閪2個字,笑到仆街
當年唯一壓過4大天王既存在
中意唱歌同搵錢有咩衝突?
呢啲叫識撈
講到人哋糊里糊塗咁痴
點樣唔係

簡單D講咪即係見風使舵
依家佢見CCTVB乞人憎咪唔再提囉
轉去奶另一班依家受網絡大眾鍾意既人
"有意識的策略或是行為,通過利用形勢來自利肥己"

點解咁多人憎TVB我特登拎佢出黎講?
因為佢變化大呀嘛
我都舉撚左例 條撚樣以前日日提撚住TVB

唔同古天樂個隻 古天樂不嬲都唔LIKE TVB
所以佢屌星夢 根本無人可以講D咩

古巨基就唔撚同 以前奶到盡 依家見勢色唔對即刻轉軚 提都唔提
有人話佢醒目有人話佢有眼光
但同佢係咪投機主義根本無關係

你話佢因為政治原因反鳩TVB我都理解
但問題係佢今年仲KEEP撚住返大陸拍野 咁點樣政治原因呢
佢而家除左同當紅個班合作
霉個班本地歌手都有合作
咁都算投機
投機主義和同看風使舵在某些方面有相似之處,但它們並不完全相同。

投機主義通常指的是利用市場變動和價格波動進行資本操作,以追求短期利益的行為。投機者通常會根據市場的趨勢和預測來做出交易決策,以賺取價格差異或價格波動的利潤。投機主義強調的是資本運作和獲利,而忽略了長期價值和基本面分析。

同看風使舵則指的是根據環境或情勢的變化,靈活調整自己的行為或立場。這種行為可能出於對利益的考慮,但也可以是出於適應或求生的需要。同看風使舵的人可能會根據情況的變化調整自己的態度、立場或行為,以適應當前的環境。

雖然投機主義和同看風使舵都涉及根據變化做出調整,但它們的動機和範疇是不同的。投機主義更偏重於短期獲利和市場操作,而同看風使舵更強調根據環境變化做出靈活調整。
其實張敬軒都唔算紅得過佢下話
仲要係Eason 基仔唔玩先到佢
有料...審題都唔識 唔知做乜鳩
我呢個topic既投機主義 到底邊隻字關股票市場事
弱智唔好覆啦
投唔投機我分唔到

只覺得佢以前都無乜做d咩提攜後輩
一出嚟就勁奶mirror反而對佢觀感差咗
國貨城先係
一定紅唔過啦
如果酷愛叫紅
咁愛得太遲應該贏酷愛5條街以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞