古巨基算唔算史上最投機主義既藝人

596 回覆
1042 Like 430 Dislike
當初係CCTVB做娛記
後來被發掘做歌星

突然間2000年殺上大陸拍幾套瓊瑤既劇仲要紅到開巷 大陸紅返落黎香港
可以話係香港藝人返大陸搵食既開荒牛之一

回流香港又做返歌手 紅到仆街啦 可以話同當時既eason不分上下
咁呢D都無咩特別
當時既佢好自豪係來自CCTVB 基本上係成日提住, 又返去做節目咁啦
又唔知點解突然同劉翔好FD啦 劉翔有咩活動佢都間唔中會出現

其間都一路KEEP住有返大陸搵食

18年甚至重返CCTVB做主持呀 客串愛回家呀
咁個陣都無咩架喎 佢都仲係成日提住好自豪自己來自CCTVB

19年疫情佢以避疫情為由隱世左2年左右
咁呢兩年出返黎呢 成個人唔同晒
CCTVB好似對佢再無利用價值咁 提都唔願意提 同19年之前既佢天淵之別
然後痴住依家成班最流行既後生仔一齊玩

即係如果你話因為政治理由討厭CCTVB 都合理
但原來古巨基今年都KEEP住有返大陸拍野
咁政治理由又好似變得唔合理

再睇返佢成個演藝生涯
佢投機既能力真心好撚勁 可以話每次做決定都係正確
或者可以話睇定晒風向先去做
乜撚啲投機主義姐,大部份會成功嘅人都係時機同機會缺一不可,你睇吓李嘉誠如果呢個時代出世,而家會唔會咁撚有錢?條傻閪可能都係做緊倉務員咋
即係如果你好似古天樂咁
由十幾年前已經憎CCTVB憎到仆街都明白

古巨基既行為真係令人費解
唔知點解, 任何時期都係真心唔鍾意佢。
所以咪話覺得佢好撚假
18年又返去刷晒鞋
客串愛回家做外賣仔都仲記得
佢最煩係以為自己好撚有fashion sense姐(仲有個死人假髮),唱歌佢係得嘅。
老老豆豆呢個時代都大把人彈起發達
平心而論,唱歌唔差的
無問題
清朝到而家嘅政治智慧唔講得笑
實力唔會質疑佢
但依家唔係討論實力

如果你要講呢D
佢以前係高登都成日俾人屌
做主持 正常係321 答問題, 123 答問題
佢ON9懶好笑 127 , 327咁
你返工轉工都好投機喎on9
你心地差
其實我就係豆豆
古巨基永遠輸比Eason
古代基械巨人
可惜你唔係其中一個
民主歌聲獻中華咪一堆例子囉
樓主可以講埋08年轉投英皇畀鄭中基插到pk件事
個個都話paco開始冇權佢就第一個閃人
孫中山算唔算史上最投機主義嘅醫生
又係d嚴人寬己既on9 topic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞