[多圖]砌隻飛機出嚟俾自己打

352 回覆
850 Like 24 Dislike
進度緩慢 是日都係用boolean分離機翼同flaps 機身上嘅紋理 用bevel整機艙內嘅艤裝 冇新嘅嘢
整埋之後就進入整texture嘅階段
亂到仆街
push
搞唔掂 宜家連rotate view都lag機
樓主用咩display card ?
boolean硬爆
AVITA laptop

聽就聽過
見就好少
quality 點
咩spec
係咪好平?
嚿電倒水咁倒 冇可能唔帶尿袋出街用 其他嘢冇乜問題 當初係貪平(三千左右)買
咁documentation話首先我哋要喺Shading一欄度create a new material
咁之後我哋add node image texture
之後我哋揀我哋畫好嘅texture

我哋可以見到啲texture啲位係唔係我哋所desire嘅
所以我哋要喺UV editing度搬啲faces去返啱心緒嘅位
咁我哋嘅第一步就係UV unwrap搬個大概位置
咁我哋right click之後喺UV unwrap一欄可以見到有根據唔同project嘅unwrap方法 我哋揀個啱用嘅

咁當然 電腦(或者樓主)係智障嘅 咁我哋就要喺UV editing慢慢搬返啲嘢埋位

幅圖太低清 我哋會畫過張
我哋嘅目標係呢個
有冇咩可以指點吓
你成功咗, 我都冇成功過
我前面講嗰啲你克服咗我冇嘢教到你架喇
等啲用開blender同畫開CG嘅巴打教你
我負責食花生學嘢
我記得好似都無出過用新cpu 嘅機
你嗰部咩spec…
最後階段
點會 巴打CAD佬真係整現實用得嘅嘢 intelligentsia算得上工人階級嘅一份子 比我呢件廢青對黨同祖國有貢獻多

我成日都話自己係高科技勞工
但你係CG佬有前途好多, 咪扮廢青
有人請先算 唔可以稱得上mastery就冇可能有人請
銅臭啲講 難度同含金量成正比
雖然今次係整驚用
巴打整咗幾耐
我twitter見架仔自己印/請人印 之後自己賣模型kit 巴打點睇
你唔係香港的話應該機會多啲, 最少遇到痴撚線公司嘅機會會少啲
其實都係睇你交出嚟Portfolio啱唔啱睇

根據我電腦記錄建立時間就6月11號
其實就放工食完飯唔太攰仲有心機嘅時候就整兩三個鐘
第二日冇feel就唔理, 有心情就又撳兩三個鐘
到7月6號先畫好晒成隻嘅外觀部份, 咁樣slow pace算唔算有參考價值
但7月6號render完打咗幾次飛機之後就冇理到放到今個禮拜一先開始分件

出嚟賣呢...喱啲瘋狂想法以前有過, 因為其實我以前視參加WF為原型師必經之路
然後畢業就撞正武肺
跟著就慢慢好多嘢以前唔知嘅嘢都知道咗, 冇諗到嘅都諗通咗
覺得自己如果想保持著喱個興趣都係無謂躺喱潭濁水
尤其我自己唔鍾意跟風, 剩係想做自己鍾意嘅角色/物件
而咁唔好彩自己鍾意嘅嘢又唔入流, 咁就真係嘥心機捱眼瞓
我諗你都唔知我前後貼出嚟嘅係咩嚟啦
我就係如此唔入流嘅人, 所以冇乜正能量俾到你
Portfolio係咪一份pdf 一個目錄list晒你嘅作品 之後每頁就一張render圖 一張wireframe圖 description講用咗咩technique咁?
WF係咩
點解諗通咗
其實巴打係點整啲複雜嘅形狀 比如話我係分開成唔同簡單嘅形狀嘅object 之後再擺埋一齊咁 而且相互之間係有intersection 巴打係咪一個連續嘅mesh搞掂
照貼啦 大家都想開吓眼界 順手又可以推吓post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞