[多圖]砌隻飛機出嚟俾自己打

352 回覆
850 Like 24 Dislike

搞成典
唔好推 個post我for jot嘢only

收手架喇?
以為你仲有下文
FYP
btw 最近研究緊Fusion 360 巴打點睇360
fusion360係我fg冇正職最困難嗰陣freelance用嘅software
overall係一個唔錯嘅選擇, 我覺得比起佢嘅完全版, aka inventor
更多人認識fusion360, 喱個係一個重要嘅優勢
即係好似銀紙一樣, 流通量高嗰款有價值過幣值本身
嘗試喺blender入邊玩CAD 但係發現冇得好似平時咁撳f填個面出嚟 其實有冇可能用nurbs整到個cube出嚟 又或將vertex變成nurbs嘅control point
我諗你對nurbs嘅概念有少少誤解, nurbs嘅全名係non-uniform rational B-spline
即係佢嘅shape係based on "Spline"喱件事上面
一個cube, 6面都係平面, 喱件事本身就唔係exactly關nurbs事
或者應該話, 好多時冇乜Surfacing經驗嘅人都自動將CAD嘅solid modeling當成係NURBS Modeling
其實兩者唔一定關事, 我而家畫一個正方形extrude出一個等同邊長嘅高度形成一個cube其實係唔涉及真正意義上嘅spline
但我唔係好精通於理論嗰邊, 所以我都唔係好答到你喱個問題
應該咁講 nurbs永遠只可以係一個筒型嘅構造而唔可以好似mesh咁有個頂(紅色 由三個四方型上下並排而成)
要點先可以俾nurbs一個頂
我冇get錯嘅話即係你想幫左邊嗰個surface嘅凹位補返個好似右邊紅色嗰片嘢咁嘅四邊形平面上去?
我冇用過blender啦
但以我所知就要拆成三片surfaces, 各自就hold著其中一條edge
剩低就右手邊上下兩個end points相連出嚟嘅edge

如果我冇理解錯嘅話, 你所講嘅筒形其實指緊嘅係1塊surface本身
佢嘅shape本身冇specific一定要係曲, 但你要佢起角喱件事係超過一塊surface嘅事嚟, 即係話通過兩塊surfaces嘅intercepting edge/point嚟達成
即係咁

卡關
起唔起角呢度係之後嘅問題
上面有小小講得唔清楚 姐係想咁
喱個就係我話揸鑊剷煮西餐嘅問題
以我所知如果你想好似mesh咁樣撳一撳就merge咗個c字位佢之餘仲有埋左邊嗰兩條control line嘅話
我所熟悉嘅3D CAD software就冇嘅, 都係要自己define boundaries, 甚至guided curves(你左邊嗰兩條control line)
Blender有冇得咁就唔知喇
有啲Special case係可以一click搞掂嘅, 就係喱個face嘅c字位係form咗喱個surface之後trim出嚟
咁就可能有得untrim返, 但好case by case嘅喱件事, 因為大部份情況下
如果我要用到untrim, 咁當初做乜要trim喱個位出嚟呢
究竟啲人係點起到咁精確嘅模型出嚟
用mesh真心難
https://x.com/xianyu48299742/status/1706243714061156845?s=20
真心開始唔明
姐係呢啲3個面接壤嘅結構係無可能? 姐係喺blender嚟講 要用3個NURBS object搞?

咁如果係咁 啲CAD軟件係點畫到個cube出嚟?
「精確」喱隻字係你肉眼望落主觀地覺得係啫
我唔評論人哋啲作品
但我會話你係唔能夠從一兩張capture screen去定斷
其實講真我覺得你上面畫嗰隻震電望落都好似非常似實物輪廓
但實際上有還原就得你自己知道
不過事實上都證明咗3D printing門檻其實唔高
喱個channel係用Maya做3D printable 模型船, 我都有donate過佢, 買過佢啲3D printable model
https://www.youtube.com/watch?v=AZ25IoPOGGA
其實以前佢都有條片教人點用Maya畫一隻3D printable震電, 但佢好似hide咗條片了
如我上面所講, CAD Object唔等於全部都係NURBS object
以parasolid做kernal嘅software計, 一個望落係cube嘅嘢可以係
1. 一個analytic solid object, based on parametric feature
2. 一個surface object, with 6 faces (i.e. hollow cube with 0 thickness)
3. 六個貼著擺埋一齊嘅surface objects

第1個case佢其實唔係一個NURBS嚟, 有啲人叫佢做analytic object
佢類似一個primitives咁樣, 係通過parameters定義出嚟嘅, 唔係通過combination of splines
第2同第3其實都可以唔係NURBS嚟, 因為佢係plane surfaces嚟架嘛

如果你真係要做到exactly有齊你上面3條紅線做邊界嘅話, 應該就真係要3個object
不過我真係唔識blender, 我係以自己對mesh嘅理解推斷
https://www.youtube.com/watch?v=SiSD0fIWQT4
屌, 原來開錯佢個sub channel
iron plastic mode
E5? 今次用咩方法畫?
都係轉換吓思維 試吓新思維work唔work 諗住畫個printable嘅出嚟
一放大 啲尺寸就亂晒
將嘢拍齊至令一個object嘅vertex edge face之類
https://blender.stackexchange.com/questions/39981/snap-to-edge-vertex-when-scaling
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞