[多圖]砌隻飛機出嚟俾自己打

352 回覆
850 Like 24 Dislike
咁大架機點避彈
支持
留名學嘢
留名支持你
多謝巴打
留名
YouTube 之後再有咩唔明就poe問想做個樣嘢嘅keyword 之後再google睇吓用咩方法之類
番名
咁東方都之後得中間粒點係有hitbox
ace comabt咁敵人射嘅唔係一粒一粒嘅子彈而係成個彈幕咁嚟 咁自機中夠數做game over
之後就用返個比較realistic嘅氣動模型
細節未諗anyway
多謝巴打
劉明
好睇 留名
用過solidworks但唔識blender
唔知分別大唔大呢
Strong post LM
Lm
畫好飛機隻Game整咗一半,Program野問AI好快做完,留名玩
呢類software應該大同小異,只係d command唔同,我就用開Maya
呵欠欠
咁我哋見到個芯就有個凹槽

呢個位我哋唔同subdivision鬥 我哋直接apply咗subdivision將佢喺subdivision之下嘅形狀變成實際嘅mesh
雖然會破壞咗四邊形嘅topology 不過呢個object個形狀唔複雜 就算fuck up咗 重新整過都好快手

咁我哋依凹槽嘅形狀起個模出嚟 之後去返object mode 撳曬兩個再ctrl+j (join) 咁兩嚿嘢就會變成同一個object

之後我哋只要將個模同碌柱intersect嘅位cut出嚟 (唔記得咗cap)
select intersecting嘅其中一方(其實只需select intersecting faces就得 唔使成個都select晒)>Face>intersect (knife)

咁就可以好簡潔咁cut到出嚟

最後再將intersect個位shade flat就可以搞掂 (土炮 不過in the context of整驚 it works)

我諗呢個位其實用NURBS會好啲 應該有更加好嘅方法 不過小弟初學 力有不足 有請各位高手指點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞