[多圖]砌隻飛機出嚟俾自己打

352 回覆
850 Like 24 Dislike
是咁的 小弟最近想整驚ace combat cross over東方嘅空戰驚
作為毒撚 姐係要一條友solo 姐係咩都要自己嚟 第一件事自然係學識點整個模型

鴨翼浪漫啲 我哋嘅目標係呢個

我哋就先揾張blueprint有齊top side front最好連埋cross section

再cut開佢 cut開之後嘅每張圖就shift+a > image
我哋再G+x/y/z調校至合適位置好似咁:

咁我哋可以見到中間吸氣嗰位係同龜頭斷開咗嘅 咁topology嚟講就好難搞
所以我哋以吸氣口為界 斷開個機身做兩個objects
咁我哋先shift+a>cylinder 以一個16角柱體為基礎我哋沿住啲cross sections扯個龜頭出嚟先:

咁我哋嚿嘢得16面 睇上去好巖巖巉巉 咁我哋就落個subdivision modifier整滑佢 呢個modifer之後會頻繁用到

加埋個shade smooth光滑晒

留意返subdivision係會令到見嘢個radius有變化 所以之後要調整返個size

之後就個屎忽 步驟大致一樣 modifier同上

之後就前翼就咁方形 我哋就將一個八角嘅柱體打橫壓扁 同樣都係以另一個object嘅方式整

到呢度我哋大致整好咗一個大概嘅外形
準備進入下一階段整細節位
留名
多謝巴打
等睇打飛機階段
你隻飛機咁細隻
blender整完之後再放落unity打
諗住用咩武器打
有冇得扔手榴彈打
痴線佬
btw 記得考慮埋print 出黎黎晚分件方便上色
966cm(by wiki)都敵唔過連登仔???!!!!!
blender定cad好用啲?
頭窄尾闊成條鳩咁
兩樣嘢唔同用途 AutoCAD用嚟設計真實嘅建築機械 Blender就真係畫畫藝術用 同埋AutoCAD要錢
失業人仕冇嘢做嘛
3D printing 好似好貴
shade smooth好似唔會加geometry印出黎唔會見到smooth左
帶番頭盔先, 好似係, 唔肯定
唔會 只係睇上去smooth咗 不過冇預印出嚟
中午輕輕一推
咁我哋見到個吸氣口就外面仲生咗個腫瘤嘅

fast forward 我哋已經正好咗大致個形狀 不過有兩個問題

1) 明顯呢個位應該要係打直嘅 但係呢啲vertices唔喺xyz之上 我哋冇得就咁scale+x/y/z+0咁沿住啲axis撳扁

咁我哋就loop tools>flatten

搞掂

進階方法:
https://blender.stackexchange.com/questions/33525/straighten-vertices-along-a-line

2) 個腫瘤只係紙片一張 咁姐係佢只可以由單方向所見到
咁post頭咪講咗入落unity整game嘅 咁到時就會出問題 姐係咁
正面睇好似好正常

背面就啲面變晒透明

所以我哋要俾個厚度佢使之成為一個閉合嘅立體圖形嚟去避免上述嘅情況 咁我哋就落modifier solidify就得 呢個modifier會自動將所有面變成一個box咁令到佢有厚度
咁0.001就太薄 我哋就set 0.003

咁嚿腫瘤就已經搞掂啦!!!
點cross over東方?痛機?定係射彈幕?
同東方一樣咁密集嘅彈幕不過放喺一個立體嘅context
腹案有幾個
不過詳細未諗
sor 我只係見巴打有心機整,整完覺得靚可能會放上網畀人dl
除咗入game 打飛機仲可以print 出黎撚下,不過個3d idea完全唔同的。我都係ff 下
支持,我第一下諗到嘅係project wingman 嘅last boss fight
https://youtu.be/IsnCHQ30vRU
J7W1震電 師兄識貨wor
有無諗過轉用plasticity整
整依啲hard surface嘢可以唔駛用sub-d博鬥
*唔駛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞