[多圖]砌隻飛機出嚟俾自己打

352 回覆
850 Like 24 Dislike
LM
唔算好貴嘅一部機千零蚊起跳,線材一kg唔使一舊水
邊有人咁細架
請問你點睇用Rhino畫模型?可行嗎?
AI唔識答可以幫手答,記住比個時限自己幾時寫完
打飛機
建議要放入game就限 5k face 內
Build model唔怕高清多face, 最尾Bake做low poly就得

同埋上sketchfab睇吓人地d模型既wireframe, UV/ metalness / roughness點拆
https://sketchfab.com/3d-models/slylized-old-plane-d4c8c834aaac4eb5924fe3a79cb0a3f4
呢隻有d似
其實完全冇底, 冇specific設計邊for某一樣用途
剩係以concept demonstration嚟講我覺得Rhino 7以上開始入門都幾好
個UI未算最intuitive嗰批但好少因為啲無謂原因而warn你, 出error
但我自己目前用落最大嘅kick位就係佢用嘅geometry kernel唔係啲業界常用嘅kernel, export出嚟嘅嘢未必可以完整import返落其他我常用嘅software
即係逼著你喺返Rhino到完成晒成件嘢
但佢功能上除咗缺乏精良嘅assembly function之外我覺得水準都唔低
震電
有冇巴打知道點將兩個intersecting嘅NURBS surface上面依intersection site cut個hole 姐係好似平時intersect knife之類咁
google好耐都揾唔到
幫你推下啦
有無機會要轉mesh先做到
目前死死氣轉做mesh
明我講咩啦
咁樣?
maya 有…

blender 好似無…
btw
放game 用nurbs ? 小心太多triangle…
留名學嘢
試吓用NURBS
咁就咩shift+a嗰啲就同平時一樣 不過今次我哋係shift+a>NURBS circle
扭嚿嘢都係不外乎scale rotate 之類 不過我哋subdivision係冇得就咁ctrl+r 而係要ctrl+a>right click>subdivide
總之 我哋宜家就沿住cross sections扭咗幾組curve出嚟

再a>f
之後好似平時咁extrude scale move

個頭修圓嗰度我見blender default個sphere都係一個 然之後extrude+scale>0>enter 唔知有冇更加好嘅方法

跟住落嚟我哋搞cockpit
fast forawrd 咁呢個位又係我哋嘅老朋友intersection 但係今次intersect嘅唔係兩個mesh 而係兩個NURBS surface 如果宜家係喺AutoCAD入邊 應該係可以輕鬆解決嘅嘢嚟

所以卡關
純Blender始終唔啱做依啲嘢
不過肯定有addon會幫到手
LM 二戰飛機撚
我哋用架仔方法 直接cut就喺嗰個位嘅面 之後再慢慢拉返正個位

鋭利嘅位置我哋可以ctrl+r subdivide嚟做到 就好似上面尾翼摩西分紅海咁(ctrl+b bevel)

然之後 我哋整個窗框
原本係先用NURBS curve扭個線條出嚟 再喺object data properties>geometry>bevel度將佢具現化 之後titlt(ctrl+t)返正佢 最後modifer bevel將啲邊切角&convert to mesh 一鍵搞掂 輕鬆!!!

不過實際做起上嚟唔實際 最後都係用個plane 之後將個plane慢慢扭返個型 好似整機身咁

fast forawrd
卡關中 除咗紅框之外 其餘位都係bug曬 weird boolean
整緊嘅途中部腦開始lag lag哋 我諗放落game 部腦應該自焚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞