烏克蘭美女劍后拒與俄羅斯敗將握手被DQ 後者曾呆坐劍道半小時

496 回覆
780 Like 32 Dislike
唔出境都唔一定要上戰場,後勤幫手煮飯備軍糧都係幫緊手
呢啲就係真正愛國者

香港特首話愛國
但又要乞去美國開會
有骨氣啲
唔柒開變內交囉

奧本海默作為猶太人應該參軍殺德國人
真係ON9規舉,握唔握手都唔影響勝負,咁都DQ得
師兄係咪唔識咩叫停戰
唔停戰根本唔應該參賽

運動員本身就係國力嘅展示
如果大家唔係代表國家參賽 贏咗唔洗播國歌咪無關政治囉 你著撚住件俄羅斯衫要人扮睇唔到 冇撚嘢呀?
雖然烏克蘭劍手唔肯握手,係唔合禮儀,但喺國家被侵略下,咁做亦可以理解。反之,俄羅斯劍手因此賴死唔走,搞大件事,搞到對手被取消資格,做法就好低莊。
咁照你咁計法唔握手都只係個人家教問題,唔應該話係無體育精神
而家應該等輿論收拾什麼劍擊聯會了
2023統計,烏克蘭減少300M 人口
總人口4千幾萬人
死咗3億
死完3億人普京仲未打得贏

自膠
「而家人地有 國仇家恨 就 WFC ? 咁樣直頭可以懷疑 FIE 係撐俄」
做多咗啦
你個論點係岩,不過前提係俄羅斯人應該禁止參加所有運動會,因為佢地用緊國家資源去比賽,代表佢地支持侵烏戰爭。但係網球,高爾夫呢類係用個人身份參賽,唔係代表國家隊,就唔應該受影響
運動比賽唔只講求技巧高低
仲要講埋修養 互相尊重係基本野黎
勝而不驕敗而不怨
你唔握手=唔尊重比賽 唔尊重對手
所以唔握手DQ係合理既事情黎
除非佢係有一個合理理由而令大會 公眾信服亦覺得合理 咁就無事
3億呀
連登幾時規定唔比叫人死返香討?
我5分鐘前已經自膠咗
諗多諗就知大部分比賽都唔係齋比技術啦
大把比賽都會罰冇體育精神嘅行為

利申 好欣賞呢個劍后嘅風骨
不如唔好鬥劍 鬥握手算啦
樓上咁多人講無體育精神,佢哋其實有冇睇曬內文?
烏女劍手已經有示意擊劍,做左佢能做既體育精神
係俄女拒絕,搞到佢被人DQ ,勁仆街
冇話唔比啊,我又唔會規定唔可以叫人死返香討嘅,仲歡迎你隨時叫我死返香討添
「所有烏克蘭運動員也準備好與俄羅斯人交手,但我們求遠都不會跟他們握手。」
up mug9?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞