Barbie 根本係一套串現代女權既哲學片

226 回覆
1208 Like 71 Dislike
人地睇緊不倫不類人妖AL 中……
連登係男女權上面成個spectrum都有
Woke fem/karen—————平權——————連登塔利班
Lm
其實有時都係女人自己攞嚟
上面咪講左一路有細分
其實你問學院派d人 一樣有細分邊個學派邊個範疇既女性主義
同經濟政治國際關係學說分左中右一樣
只不過新野仲拗緊就梗係有好多唔同理念啦
你睇政治 睇返幾十年前既主義當然容易得多
同樣你睇幾十年前second wave feminism 一樣有細分一大堆variant
最慘連登塔利班多到咩咁呢
一有阿富汗post 只有兩類留言

一係就 女權份子呢?女權唔出黎屌柒塔利班 ?
一係就 岩呀岩呀 女人都係攞黎比男人屌 讀咩書

女權份子一路都有屌柒佢地甚至伊斯蘭 班連登仔睇唔到就當無
另外一班就擺明仇女撚

然後女權post永遠有人出黎話連登無人仇女
唔係講學術上
我都知有分,但女權又唔係學院討論,出到黎例如連登就已經冇分,Karen都唔會講自己邊派先係問題,你話有晒Variant但唔普及係冇意思,你叫班女權人士發表前睇左先好過
人地去幫伊斯蘭女性既就當哂係自己友——大家同是「女權」既擁護者,然後你地班女權free rider 就當正人地做既野係自己既功績,係已發展國家到爭取啲鳩野做attention seeker,做埋啲閪野然後又標籤人仇女。

「女權份子一路都有屌柒佢地甚至伊斯蘭」
Fb ig出post打個飛機就當做左野,咁同口交部日日鳩up石頭腳有咩分別。女權運動係美國歐洲係威係勢咁,去到其他真係男女唔平等既地方又淨係得把口,所以唔係我地仇女權啊,我地陳述事實咋,同埋講真我真係唔覺得你地有資格繼承「女權」依個朵。
同埋女權唔同派系有啲主張都唔同,我真係唔見有女權會出黎話對方既主張,咁既然你地都覺得大家都係「女權」,咁街外人唯有都咁覺得
「唔通渣槍去同塔利班打?oh come on 我地女人rational d,唔會乜都拳頭話事囉。its like 暴力其實唔可以解決問題,男人諗野就係禁linear 唔得立體。」
連登仔平均心智只係中小學水平 直線式思維 講嘢多兩層/多個轉折都唔會get到
ok
祝福你
同意「自我認同」係套戲既中心
鼓勵self appreciation
想請問karen 有冇入過黎
打得出「Fb ig出post打個飛機就當做左野」就知你條撚樣乜都唔知

大把女權組織會救伊斯蘭女性同幫手打擊人口販賣
如果成個政府好似係阿富汗咁
除左出statement屌柒 搵人制裁 同落地幫d女人 仲可以做d乜?
去打仗呀?
伊朗成班唔戴頭巾搞到要坐監你唔講?

自己無睇到 唔識既 咪google下囉
好多連登仔就係咁 眼界剩係得ig fb
ig fb 無講又話人無做野 有講就話得把口
自己覺得係就係 柒左又唔撚認
我都覺得套戲最後係想講自我認同
咩野父權,女權都只係一個標籤,而佢最後想講就係唔好比呢啲標籤影響你自己,你只係屬於你自己,唔係屬於呢啲標籤下嘅你
但係成套戲太多抽水嘅位,搞到大家都只會睇到自己想睇到嘅野,呢個係比較可惜嘅位
Pish
睇唔撚明?佢地還佢地,你地還你地,你地班女權freerider咩都冇做過去拎光環?冇撚野?
on 撚鳩 咁你屌緊邊個?

救伊斯蘭又話救伊斯蘭
歐美又話還歐美
日韓女權成日屌大男人主義又話唔算
香港女權組織幫 女性無家者 或者 女性健康推hpv 又話唔撚算

不如你講下屌緊邊撚個啦
連連登仔成日屌個個妙麗 都去UN 講過幾次演講啦
佢地做野點都多過你個柒頭啦 剩係識碌fb ig 又不問世事啦下化
岩岩睇咗,barbie問創造佢嘅婆婆 自己為乜而存在
婆婆答佢:我阿媽生我出嚟都控制唔到我做乜,為你自己而活

依套野真係好深
但係總統俾完Ken做低位,有段字跳出黎,大致意思係呢個情況就好似女性係現實世界一樣,Dominator(男性)只會放啲較低位,權力較低嘅職位俾女性,請問咁又點解?

--btw如果跟住你邏輯,其實勞工爭取權益,要求合理工時工資,啲僱主/政府話最低工資升一蚊,你都要快啲感恩,袋住喇,咪一步到位??
冇話有做野既人唔算,我係話你地班人唔算女權
大家好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞