Barbie 根本係一套串現代女權既哲學片

226 回覆
1208 Like 71 Dislike
等佢食埋隻雞髀先
你定啦,120%會入

見到女權呢兩個字重唔光速入黎駁嘴咩
其實無
先射箭後畫靶囉
究竟佢口中咩叫"現代""女權"就係一個好問題黎
feminine? femininity?
我查左一下唔係好查到feminant呢個字,英文唔好,真心求教,係咪一個新嘅feminism用語黎?
tvb女人唔易做個種?
拜金港女係女權產物都講得出
就知你根本唔知咩叫女權
睇影評
9成都係你呢種 仲以為係XXX 估唔到有XXX之類
用驚喜同政治正確去睇
但忽視曬呢套片嘅劇情結構等嘅問題
甚至啲媒體仲拎嚟同奥本海默比
根本一個天同地
自己叫人倒轉男女就話係反女權戲
屌 你套套戲倒轉男女 女權戲咪變父權戲囉
女人自由扮靚 自己決定點dress自己 根本係女權第一宗旨
條友講到係conform返傳統家庭思想
樓主用現代女權會令人混淆,叫過激極端女權好啲
簡單嚟講就係表面係反男撐女嘅故事,但因為barbie個世界觀係同現實相反(女優於男),所以實際上barbie world先係代表現實傳統父權(男優於女),kendom先係代表現實極端女權(用另一套極端主義想推翻異性,其實本質同父權無分別只係換咗性別)
而無論邊個作者都係想推翻,指出barbie同ken都可以決定自己嘅人生,而唔係被barbie world/kendom主宰
其實有頭到尾feminist只係追求男女平等 係啲濕鳩karen 太過偏激
同樓主睇法差唔多, 之前喺其他post仲見到有人話barbie唔sell女權、女權唔係套戲重心仲以為係我錯覺
可能見得左膠女拳多, 畀人洗曬腦癡曬線、樓主講女性嗰種先係真正女權 多得嗰啲癡線女拳, 我都唔敢講同唔想再支持女權
唔明點解班現代女拳一路鼓吹自主, 一路又要抨擊人哋行傳統路線做緊乜 人哋自己鍾意傳統路線都要屈人被洗腦先鍾意 識唔識咩叫自主
見到佢哋鬧啲傳統路線嘅女人嗰時真係明對女人最嚴厲嘅人只有女人係咩意思 乜都可以屈成對方屈服喺父權淫威之下
女權≠女拳, 咩撚騎劫人哋啲有意義嘅平權運動, 硬塞你哋啲極端扭曲思想落去再逼人跟你哋嗰套喇
諗起blm次次都變riot
block咗佢, 佢係咪三頁都未蒲頭
你可唔可以搞清楚呢啲性別運動既目標 女權主義追求既結果先出黎講野呀女性loser
係 其實佢睇唔明 甚至調轉哂
浪費咗張飛
唔係用字問題
係樓主扭曲套戲message咁去理解(or條友真係唔識本身無能力理解)
只為支持佢自己立場

咁close-minded睇咩戲都唔會有新想法
你講呢個例子係啱,但除左當兵之外好少野係咁,而且現實嚟講都冇乜女人中意當兵或其他有好大體力需求嘅工作

全球都好少女人會去拗點解我咁難入伍當兵。但喺中國,啲女人會拗點解幼教同護士請男人嘅學歷同工作要求會更低,點解某啲學科收生分數線男女有別,明明普通人嘅體力都可以勝任。
但佢地唔會話我地女人要高啲人工啦我地咁辛苦/我地要做護士條合格線低啲,佢地關注嘅福利通常都係結婚生仔方面

同埋用你個角度,大部分男人都想擁有自己嘅小朋友,咁都係要求緊equal outcome。因為個bb一定係喺女人嘅子宮生產出嚟嘅,點都係屬於個女人,隨便喺街搵個男人屌一鑊就可以生仔。

男人冇可能透過任何付出生產到一個bb出嚟,你要取得bb個撫養權只能去科學研發男人生產bb嘅方法,咁先係equal opportunity。但現實中嘅法律係你有份中出就有機會爭撫養權,又可以登記自己做監護人,而且大部分家庭仍然係冠父姓。根本現代普遍男人追求equal outcome嘅比例比女人常見好多,我唔洗用女權分子同你比添(唔好拗話男人出錢多過女人就可以持有個小朋友,就算個女人屋企好有錢,多數個仔仍然係冠父姓)

你求其講個甚少出現嘅例子就話現代女權係追求equal outcome都九唔搭八,完全冇解釋就當正自己啱曬咁仲咁多正皮
個女主演盧比自己已經係你所謂嘅現代女權大師嚟佢自己導演嘅戲都係呢種女權,話女人可以着到靚靚亦都可以好強勢

你地喺度鳩吹話人地反乜鳩modern feminism,又鳩吹話現代好多女權都係女拳
Barbie女主自己咪係modern feminism,套戲亦都重點講ken嚟諷刺女性作為社會上第二性嘅苦況,係好常見嘅現代女權觀點

更加唔好講Barbie呢個IP本身就係大女人主義,男人角色(ken公仔)只係附屬品,提倡女人要擁有自己嘅靚車同豪宅,所有Barbie公主動畫入面男角色都係壞蛋或者花瓶

套戲本身就冇諗過要諷刺女拳,Barbie本身就好貼近女拳,只係佢地有錢所以當男人係花瓶好合理。亂咁解讀人地都癡撚線
你自己對女權有偏見就係咁講話而家啲女權好多都係田園女權,又定義田園女權就係現代女權
講一堆串錯曬字又唔啱grammar嘅英文就覺得自己好識哲學,連伏波娃係乜水你都唔知啦返去睇下啲女權巨著再睇下本第二性先再解讀Barbie呢套戲

連登啲男人真係反女權反到癡鳩線
你咁講我都可以話套戲係諷刺緊現代女人就係Ken,冇得反抗,永遠只能屈就做弱方,想藉呢套戲提醒女人要反抗

觀眾自己up就得架啦,唔洗理導演點講
等冇男人要嘅Karen嘅豬閪入嚟
套野眼高手低,開左20個頭
埋得一個尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞