Barbie 根本係一套串現代女權既哲學片

226 回覆
1208 Like 71 Dislike
係feminine

好似冇feminant呢個字
咁依家導演有無公開解釋過套戲含義?
就算有,觀眾係咪又無自由上討論區分享下自己理解到既野同諗法?
影視作品文化作品會令唔同個體有唔同睇法好合理喎

利申未睇
其實睇番90年代programmer 既形象,我覺得冇女想讀先係正常,肥、獨(不善言辭)再加會有脫髮問題。見到以前個形象係咁,如果我有個女佢想讀,我都可能叫佢考慮下
有冇聽過「作者已死」?點解會覺得觀眾唔可以有自己既演繹?
咁你又啱啊
我睇中外各路人馬點演繹解構套戲D情節仲撚精采過套戲
講得幾好,但可以將啲英文轉返中文,唔係個個英文咁好
pro 得嚟好理智 唔係captain marvel果種
BB屬於個女人?
你呢種諗法好噁心
跟本就係典型大愛左膠+barbie洗白片

典型大愛左膠: 開頭一大堆奇怪barbie, 例如大肚Barbie, 黑人barbie, 肥婆barbie

喺現實世界物化女性, ken學咗咩叫父權

之後到barbieland變kendom就係barbie被父權洗腦

跟住就放大女性有幾辛苦反洗腦, barbie唔可以任由人定義㗎

上面求其抽一段出嚟都係而家歐美大愛左膠對人洗腦嘅內容嚟

另外, barbie不嬲都有資本主義同父權主義嘅象徵呢個污名

佢除咗sell 而家嘅barbie好多元同埋升barbie升上神臺

唔覺得有樓豬吹到咁大係探討兩性議題

更加似係包住女性權益嘅商業糖衣包裝嚟
其實套戲係借Barbieland女尊男卑角度去解構同對比現實世界男尊女卑雙方心態同面對失衡如何自處
Greta Gerwig就係驚大家過份用自己預設角度詮釋同解讀套戲
所以先要narrator Helen Mirren讀出成件事後Kens回復身份後好似現實世界女性咁重新爭取權利咁畫晒出腸
有無人可以好直接咁解一次套戲,因為我睇完同樓主諗法都似,所以唔係好理解到套戲點樣完全大女人法

男人就係白癡,其實乜都唔識,淨係識交配,純粹係因為係男人,所以就有好多好得體嘅工作,包括地盤勞動工作?

Ken帶父權去barbieland個段直接睇成男人搞亂檔,係妒忌女人當家?

我就睇到乜人都打五十大板,父權toxic masculinity、父權底下女性既得利益者、extreme feminist 、甚至連普通女人歧視同自己唔同嘅女人都有打兩巴
真係建議大家要睇返同樣由佢同佢男友一齊編劇果套Frances Ha
咁要先諗返起"Barbieland"其實係點樣嚟
再者佢係一個有能力居之的烏托邦
成班Kens係廢柴本身係一個同性別無關的stereotype
ouch!
一開始都覺得係, 所以我好驚喜佢咁直線抽擊

但佢處理衝突個方法同埋結尾真係太嘔心
我就覺得令到班ken投唔到票個段唔好,個段反而好父權,講緊女人要利用美色去令到啲男人衝突
就係因為班Kens全部唔識用腦諗野(要強調唔係冇能力用腦諗野)所以班Barbies先成功用到美色呢招
狗急跳牆
世外高人
我知女性喺早期既programming 有好大貢獻,但唔代表大部分係女性喎
我無話女性無參與,只係質疑大部分係女性依句
個人經驗外國cs course 男女比例差不多係5 5波
哇,尼套正野黎,原來都係佢寫?
因為你成段都駁唔到人,負皮多又賴人

第一樣樓主講當兵做例就話係少數唔計,當兵就唔係女人?仲衰撚過Karen

第二樣樓主講緊假如要追求equal outcome對社會interest 有harm,舉個例又要中國
中國係無疑係父權社會,但幼教同護士行業男女比例係極端,係有追求平衡男女比例先至會有唔同待遇,換句話講就係太多女,就係想女性interest降低先有待遇不同,research 都唔做下就拋書包

第三樣話男人想要小朋友就係equal outcome,我真係想屌柒你,首先bb唔係product,其他生完係共同撫養,你就用離婚黎做前題,另外仲話週街搵人都生到,屌你搵既唔係男人?大家都知生小朋友係女人辛苦,咁女權係追求緊要男人生定點?

另外就係男人想唔想要小朋友你有冇source做過統計,唔係話你個圈子就等於全世界架,我第一個冇意慾先啦

好心你駁人之前睇下自己駁左啲咩先啦,乜都駁唔到仲要係到串,Karen就算食邏輯自助餐都叫知自己駁緊咩啦
Lm
cls 你勁有心逐個point覆
仲話咩弱智男人
條撚樣咁撚弱智兼自大就咪撚學人扮理性 扮公道講平權啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞