Barbie 根本係一套串現代女權既哲學片

226 回覆
1208 Like 71 Dislike
佢假膠玩放大醜化女權,呢篇咁正氣應該唔會入了
女拳撚好嬲好嬲
哦 拿🖕
根本現代女權只係網絡上嘅clickbait,現實生活中Karen係0.1%都冇,但班仇女撚就成日放大呢啲女權假膠
要明白真係有啲勢力喺度影響緊個社會風氣
只要唔好睇熱門post 會發現多好多正常人
喺連登討論女權得一個結果
唔係喎,總統拒絕Ken 要求之後,要班Ken由低做起做下下級法院法官先,唔好一下子話要做最高法院(咁事實係Ken們只識呼海灘行行企企)

呢個正正係串現實社會啲人平權嘅時候,唔可以一下子就要求一步到位
女權想要Equal outcome大把係咁,instead of 以kpi去評價員工而去決定要唔要升職,佢地更加想要既係一半係男一半係女,例如成日都聽到話要女總統,好多都係因為女。仲有聽得最多既同工不同酬,好少真係會比較哂學歷、職位、工作時數,而係直接用男女去做比較。最易視到既例子就係女籃女足運動員明明收視冇男既多人睇,都要求收入同男一樣。
未睇出返去
駁唔到
女權依家最大既問題就係咩都冇定義,一百個人心中有一百個女權點演繹。
同埋類比好有問題,女人公開讚揚「殺男人」係發生於已發展國家,男女相對平權;而統治緊阿富汗個班極端父權撚係發生於發展中國家,男女係唔平等。即係愈平權,女性權益愈大,反而愈仇視男人。
套戲都講得好白叫你由低做起…
套嘢真係極端女權 同古老父權都串曬
幾認同女權俾女loser騎劫 仇男仇女仇一齊角色定型 但只要無唔尊重人 每個人有自己心目中既理想男女性形象係無問題
「現代女權」應該係指第三波女權運動,同第一、二波所追求既equal opportunity 唔同,依家係追求緊特權
仲有智力架嘛
其實佢地屌柒既女權假膠/女拳撚 係幫實現真平權清瘀血 但呢個時候 真女權 又會因為玩膠個個/唔識女權既人係女性
所以要去保護呢件假膠/ignore佢 甚至反反轉黎咬人係仇女….

同時 又自行假定左 只有仇女 無人仇男 咁呢個平權完全由生理女性主導 何來平權?
睇個戲放鬆下姐
你係咪太大壓力
你講完之後想睇barbie
左派通病嚟
因為係新野冇定義
總之唔好嘅就唔係真共產主義女權
然後就要所有人一齊做「真」XX
其實只要用「強勢」同「弱勢」去諗就明
如果咁都睇唔到就只可以話大家仲係好執著性別
「他們不是真正的共產主義者」
Ken 有反抗喎
都係嗰句,根本冇人care你講嗰啲少數例子,邊撚度大把
唔好話男人,連女人自己都唔會睇女足,你覺得要求女足提升收入嘅女人佔幾多?同埋要提升收入嘅一定有,我就真係未見過狼到要求同知名男足一樣收入(唔計最底層嗰啲連男足球員都得幾千蚊嗰種level嘅話)

發達國家不嬲都好多女性元首,啲人最多都係自己投票比女人而唔係叫政府一定請一半女人,唔覺係一個成日比你聽到嘅女權問題,你都冇喺連登見過有人出po話想要多個女特首掛

但你要我講男人要求equal outcome同壓迫女性opportunity嘅例子,我可以講更多日常生活接觸到嘅野。淨係生仔同冠姓權呢方面已經範圍攻擊左9成亞洲男人;
成日上連登講話女人係easy mode做雞比人包就生活到,咪又係要求equal outcome嘅表現,有閪係大曬架啦;
男性名人大把可以生到黄祖藍龜頭bob屎萊姆咁,欣宜只係肥就日日比人jer住。同樣係出樣,男人對女演員/kol嘅外表要求明顯比男演員高,你見熊仔頭試當真微辣啲仔個個甩皮甩骨,啲女就個個樣靚身材正就知。雖然女人都有影響,但我相信女人都支持靚仔多靚女少嘅世界,但喺男性主導嘅影視世界係咁玩,係咪又扼殺左女性諧星生存空間

有啲工作都係男人首先擠壓女性嘅生存空間,例如程序員一開始係for女人做,當時大部分程序員都係女人。因為要求細心同埋完全喺室內工作。係之後啲男人覺得咁唔得先係咁吹話男人先啱做,而家就變左女人都係電腦白癡嘅風氣,直頭係使橫手霸左人地嘅opportunity添

我唔係話呢個世界上冇田園女權,但你都要說服到我話好多現今女權人士都係田園女權先得囉好多例子都係你地啲男人FF,連去小紅書CAP張圖證明地球上有女人咁講過都冇
咁最後結局係失敗吖嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞