Barbie 根本係一套串現代女權既哲學片

226 回覆
1208 Like 71 Dislike
套片係串緊現代女權

一開頭個世界女人主導,之後男權掘起,一下就推翻曬一路以黎barbies (女人) 既貢獻 要男人主導,映射現代女權撚要一下抹煞男人咁耐以黎既貢獻,要女權至上。

之後barbies 反抗做返主導大家同觀眾都覺得無問題,反差現實男人反女權撚會被視為仇女,帶出而家女權唔係講平權係講female privilege,。

所以套戲係串現代女權,只係將男女角色對掉左等左睇易入口d,但同時remind 左觀眾 真女權係乜 就係女人做咩工作都得唔一定 assumed 人生目的只係湊仔。電影去到最後我兜返其實男女無左對方都唔得。

Barbie 本身就係好feminant 既角色,但創作原意係提倡女人都可以好似男人一樣excel 唔同範疇 做律師做醫生,barbie 係以一個 女人身份做呢件事,即係就算女人有幾feminant 佢都可以achieve what man can achieve. 係真真既 feminist. 但現實女權係教細路要捨棄 traditional gender role, 其實係同叫 female 捨棄feminant 無分別。

根本女權運動係比d 女性loser 騎劫左,為既係私利 對沖自己作為loser 既不足 佢地想其他女人同佢地一樣 無家庭無老公無legacy 留底。

Barbie 最後想要既都係做一個真女人 一個可以唔需要捨棄 female nature 都可以想做乜就做乜既女人 。
冇人討論
基本上同意
希望果隻Karen唔好入黎發表佢d垃圾偉論
ken做做下花樽輕鬆反cup再做花樽係咪串緊barbie烏托邦幾脆弱
佢唔入黎至奇
咁堅 仲以為係啲無聊胡鬧笑片㖭 咁要睇
入面有講,情況似殖民者帶嘅外來病菌對原住民嘅影響咁勢不可擋,戲入面就係父權制嘅傳播同認受
Bro 完全講出而家feminist既問題,請受我一拜
無同男人結婚、無生仔嘅女人=loser

咁咪一樣係唔比女人有唔同選擇

套戲串有關性別角色嘅極端論調 包括樓主依種
冇人話選擇無同男人結婚 生仔嘅女人 係 loser。講緊個d 想同男人結婚生仔嘅女人但又唔選擇做返相應既角色要選擇行其他路以至被淘汰既個d loser,其地就係個d 又想要父權紅利但自己又唔想付出搞到兩頭唔到岸既女人,佢地將自己既失業稱為“選擇”。同時呢班女人想拖埋其他好努力追求自己幸福既女人落水,教佢地係版父權oppressed想佢地捨棄 feminant (be a man),其實係想其他女人解除武裝以至最後同佢地一樣冇家庭冇老公冇legacy。呢班 loser 借既就係 feminist 既旗號推另一班真係 volunterily 選擇想要獨立想要事業同時為此好努力既女人做遮掩去宣傳佢地既 “feminism”。 佢地會同呢d 女人做 role model 去宣傳佢地既 propaganda,教young women,children 話男人唔仲要,女人有事業就夠,男人只係陪襯,生仔做人妻只會阻礙發長同助長父權。但完全漠視左 男人為追求女人為建立家庭既努力同付出,完全漠視選擇做人妻既女人佢地既選擇同快樂,完全漠視犧牲呢一切為自己成就事業既女人既努力同代價。 佢地既目的就係 feminant 係呢個世上消失因為佢唔夠 feminant,佢地想女人仇事男人 因為冇男人選擇同佢地建立關係,佢地想用女人身分扮演父權之下既“受害者”去渣取 female privilege。呢d女人完全只係 loser 表現既只係 resentment。
如果你都認同女權係女人想做乜就做乜,男人做咩理撚得佢(只要唔係騷擾、侵犯女人),which is 主流女權撚所提倡
就顯得塔利班 連登仔 外國痴線incel口中復興男權=嚴格管制女人可以做乜唔做乜更加滑稽可笑
女權係平權,鍾意做乜就做乜唔係冇代價而係要付出,男女本來foundmentally,mentally,biologically 就係唔同,大家做同一樣野要付出既代價係唔同,代價唔同主要基於男女本質既唔同即係女人就算平左權都一樣會係要付出更大既代價。for eg: 女人想當兵去前線打仗你要負出比男人更大既努力去鍛鍊身體,平等後男女都會有機會表受入伍考核,但係上前線打仗既criteria唔會因係你係女人而要降低比你。平權係equal opportunity 唔係 equal outcome,如果為equal outcome以比規定前線要有一半係女人咁會影響埋 public interest。現代女權追求既係 equal outcome 係對社會對其他有努力既人同其他女人有harm。現代女權已經唔係傳統既女權。
建議嘗試下打標點符號
簡單講 即係你覺得有人內心想簡A 但做易啲嘅B
後尾後悔又翻唔到轉頭
就走去向仲有得簡嘅人踩A
黎安慰自己+希望多啲人同自己一樣慘

唔係話無咁嘅人
但現實你鬼知人back story係咩咩

你個思維係「發言條友望落/現實條件已無法簡B
> 所以一定係後悔、黑心、自欺欺人 先話A路好 B路差」
>等如覺得一個多年家庭主婦 要呢一刻就業市場仲好有競爭力 先可以話做主婦好幸福 拼事業實無咁開心 否則就係假

====

其實可以話「我就係唔鐘意啲唔femme嘅人叫人跟佢」「調轉我唔care 因為我鐘意femme」
唔駛想像多咁多野黎justify
你輸左
樓主反女權 反到可以連女權片都係反緊女權
都幾好野
現代rad fem真係好多呢d毒絲
套戲係反modern feminism/ extrem feminist, 但佢係一套正常feminist 片,我已經講得好明
諗多左啦
人地有論點助證
你咩屁都講唔出好心唔好自取其辱啦
睇導演往績都知係pro-feminism 啦,patriarchy 反女權嘅嘅大男人連登仔先會解讀佢係串緊女權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞