Barbie 根本係一套串現代女權既哲學片

226 回覆
1208 Like 71 Dislike
阿ken 係現實世界求職問「唔係男人就做得?」係串緊大學收生種族配額制
睇完覺得一般,有一兩個想喊但最後都冇喊既位
咁你拗下我話男人先中意equal outcome呢個觀點囉你自己個姓都跟老豆架啦
我係唔明你班弱智男人諗咩架啦
仲有一點就係,全連登得一個karen,但呢個po已經有幾十個男人出嚟地圖炮話女權大部分都係有問題
你話唔係有偏見我都唔信
咁撚多負皮,根本冇一條仔拗到我啲point
明明即使喺香港,都係男人要求利益要求得多啲嘅父權社會,淨係識攞karen嚟代表女權
Yes
樓主
「而且現實嚟講都冇乜女人中意當兵或其他有好大體力需求嘅工作」

淨係睇你嚟句,已經覺得你世界觀好狹窄
祝福你
你身邊有女人想當兵同返地盤紥鐵再講啦
男人都唔撚想當兵根本係事實嚟
你自己又返緊紥鐵當緊兵?你覺得女人中意紥鐵/搬倉嘅比例有冇1%?
一早block臭左條on99
Loser黎個個post都attention seeking
有無人同意我一樣,當KEN拎左上把位恰BARBIE,掟哂D衫出去個度
,BARBIE喊哂口,睇到我心都痛埋

唉,女人就係有咁既優勢,受少少苦,就俾人覺得好慘
男人受慣苦=理所當然
「我唔係話呢個世界上冇田園女權,但你都要說服到我話好多現今女權人士都係田園女權先得囉」

嗯嗯,所以仇女男都係少數,係特例,現今其實好多男都好講平等,除非你說服到我現今男人都仇女,完。
冇計,Johnny dept 就係一個活生生既例子,證明女權一早已經失哂控,觀感差甚至係覺得女權係散播仇恨都不為過。
基本上每一個人睇完一套戲之後都一定會有自己嘅解讀,你自己都係有哂自己version嘅解讀

對於人哋嘅解讀有唔認同,你都係based on自己個一套標準去批評佢,你同樓主係批判嘅本質上面係冇分別,你唔使覺得自己咁優越

又私自認為人哋冇你咁識書,喺度暗示自己好識書

其實你想理性討論,可以唔使用啲咁樣嘅語氣,樓主講嘅嘢你可以唔認同,佢錯Grammar嘅英文你睇得明,唔影響佢個立論,你亦都可以選擇建議佢先proofread去facilitate more effective communication

但係好遺憾我見到你嘅comment,只係用top down 語氣judge佢文法、唔識書、(唔係好似你咁犀利
)睇唔明
女人要求要職場平等,甚至想要gender quota,但去到體力勞動工就唔要,選擇性平等?
留名等佢
Barbie喺度批判緊現代女權
佢亦都講緊現代女權啲女人要求outcome equality, not opportunity equality
所以based on 呢一點,我諗barbie套戲係同你睇法aligned

至於你話女人要求職場平等,你都要講清楚要求嘅平等係機會定係結果

Gender quota呢part就真心on9,而體力勞動工作無論男定女都冇人想做㗎啦
當兵唔係鐘唔鐘意既問題
係公唔公平既問題,做唔做到既問題
講過例子,消防隊長男女要求一樣
一樣有女性做到,仲有唔少報道
中國唔清楚
不過香港幼教同護士基本比女性支配啦
而且男幼教入行難度一定比女性高

(女人嘅子宮生產出嚟嘅,點都係屬於個女人) 孩子唔係屬於父母任何一個,係屬於佢自己
生仔係兩個人既事,的確女性會付出更出
所以法庭多數會比撫養權比女性
當然你可以隨便找個男性中出,
冠自己姓,這個是你的選擇
不過孩子姓咩重要咩
其實法例上,冇硬性規定要跟男方姓
搵例子都搵好啲呀,未見過狼到要同男足球員一樣pay?係咪唔知Megan Rapinoe呢幾年癲撚咗係咁嗌要equal pay?
Programmer一開始大部分係女性有無數據support 㗎
其實set 左quota應該係想outcome equal多過opportunity equal,係以前就話education level唔同而造就男女能力唔同,所以話opportunity inequality我明;但今時今日女人大學畢業人數仲多過男人既時代,都仲吹opportunity inequality 就好難支持得落,set quota根本就係想能力唔夠,性別黎湊。

而且好真實既係勞動工就冇人想做,所以通常都係見想經理位或者好pay先想set quota,而唔係純靠能力去決定位置
知唔知Grace Hopper係邊個
不過早期既Programmer同依家又兩回事黎就真
好似公認係Ada Lovelace。好似係因為以前programmer 做既野似文書野,所以software係女人多,hardware係男人多。

汁:
https://www.quora.com/Is-it-a-myth-that-women-were-the-first-programmers
所以就係講緊set quota is wrong,完全違背有能者居之呢個原則,睇嚟你嘅想法同barbie & 樓主想法aligned
不過上邊講開Programmer又係時候貼番呢張圖
本身Computer Science點解咁少女人已經係好問題黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞