Barbie 根本係一套串現代女權既哲學片

226 回覆
1208 Like 71 Dislike
睇到後半段著左
佢講緊biological mentally 之外嘅機會平等呀,你講生仔做乜柒。中文拎1?
唔分既後果咪就係所有女權都當係同一派既女權,咁極端既仇男女權、女權自助餐同田園女權都入哂想平權既女權數囉。例如有班SJW去搞到咁多電影同遊戲都要有LGBTQ元素、鼓勵小學生「認知」自己真實性別、男犯人犯罪後「心理」變性,然後入女子監獄強姦「順性女犯人」,我地會將上面關女權既行為都當成同一班人既ideology 咁解。

所以依家女權比人既印象係差左好多,對比番五六年前大家講女權好少會好似依家咁反感。#metoo movement 都係例子,以前係真係相信女性受害,所以企出黎,大家無條件支持,依家邊有可能。
其實呢點套戲都有帶出,仲做得好成功。就係大家成套戲淨係記得ken 同 barbie. 中間有條仔幫d 女,但網上係無人討論。 間接說明左呢d 議題好多時候係極端主導。
仲有玩具公司老板嘅善意,睇到最後其實老細係想幫同都幫左barbie(比左份工佢做)。老細唯一需求其實只係想賺錢。但佢嘅需要係比人無視左,呢幕我都幾難忘。
Exactly
話知你,唔分既後果就通通都叫「女權」
其實係需要定義
例子:香港人覺得支那人人品好差,源於大陸來港旅客唔守規矩,周圍屙屎屙尿等等
咁14億人全部都係呢種?又唔係,但佢哋全部都係支,咁結果咪會有先入為主既問題出現,呢方面就唔詳傾

同樣女權唔細分既,啲傻閪女權咪影衰班真係為平權既人,結果咪係一講女權就會覺得條友一定係傻閪

所以女權係需要仔細分開唔同理念,撐既都唔係同一樣野,而目前普遍都冇分係個大問題女權既路仲係好長
呢個問題戲中都有講
“你唔係你條女、唔係你間屋、ken唔需要barbie,ken就係你自己”
“可以做總統,可以做老母,亦可以一路做老母同總統”
比人做出獨立,唔結婚既選擇,
亦保留部分人想跟傳統既權利
雖然我同意呢套同奧本無得比你踩到落地多左啦
淨係“以為比小朋友睇”個類別黎講,已經打贏mario同元素都市
連登啲女 真係特別鍾意自命清高
啲思想 仲Toxic 過港女
老細邊有比份工佢做..佢係去睇婦科喎
應該係整番個vagina
從來科學討論第一樣要界定既就係定義
愈冇base愈唔啱logic既idea就最希望含糊不清,當面對logic唔夠講時就會話你「唔了解」「有偏見」

女權亦然 支那亦然
我睇法係Barbie已經變左做人
由變左做人個一刻已經有vagina
(如果生理上係男性 但性別認同係F16戰鬥機呢類我唔討論啦)
去婦科唔係大肚亦唔係整vagina
結尾用呢一幕表達緊作為女性第一步唔係要搵工
係瞭解自己嘅身體
女性唔需要對生理問題感到羞耻
大大方方去做身體檢查
Woke feminism 做緊嘅嘢

根本同佢地最憎嘅父權一樣

就好似barbie世界咁

最後barbie都係要同ken道歉
最撚怕呢種人
本身份人又蠢又要懶醒
下下話人弱智男人
想講老細冇比份工佢only
根本女權運動係比d 女性loser 騎劫左,為既係私利 對沖自己作為loser 既不足 佢地想其他女人同佢地一樣 無家庭無老公無legacy 留底。

呢句幾好
仲要個Karen都係假膠嚟 平心而論連登究竟係仇女定仇男多
以爲輕鬆歌舞片,睇完要人反思有d深奧,身旁d 妹豬睇到後半已經玩電話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞