健美網紅深蹲硬舉「遭210公斤槓鈴重壓」 緊急送醫不治亡

295 回覆
117 Like 6 Dislike
呢個post咁多舉重人士
係雙人biceps curl
對於玩開大力士嗰啲好輕添

大哥

你真係要咁比較
玩到咁重咩事
好撚慘,唔想做人喇
受傷率無咁高
但係一傷就毁滅性又斷胸斷腳斷二頭
一係死
年中幾多舉到死
打籃球打到心臟病死就好少聽
Squat果陣safety arm如果set太低,fail果陣支bar會空降落safety arm到好傷bar,倒不如直接扔落地。因為bar唔suppose承受衝擊,但餅係任扔都冇問題。

但係成段都講緊枝bar
「你係印尼人唔係印度人」
後面條友應該告誤殺
人地有跟開教練練開大重量, 睇過佢IG Back squats 170KG可以做set, 190KG & 200拎D路人水平同佢比
睇返以前佢做back squats上大重量拍片個場地既rack都有set safety arm, 係之後D片同哩個教練做就冇左safety arm, 好大可能係教練問題
唔知點解咁多人屌你可能因為係連登
squat到210kg大有人在 人地以ipf角度講你就以連登仔角度講 你平時squat得一兩餅關人撚事
用生命拍出嚟
所以話亞洲人喺外國俾人蝦唔係冇原因
胡cfu都有幾個大隻佬睇住啦
不自量力抵撚死
唔敢做squat 了
做返hack squat 算
結果論黎睇210kg對片入面個事主黎講係重既
我夠知有人可以squat到200kg以上啦
問題係個事主無諗到210kg對個spotter重唔重嘛
做spotter通常都淨係可以用對手幫手負擔下個重量
淨係想一個spotter係自己挑戰一個新重量個陣
而個新重量對普通人都唔普通既時候
咁係咪應該要搵多起碼一兩個spotter幫手呢
同埋你咁講其實所有比賽淨係搵一個spotter幫一個選手企係後面就夠
冇rack呢樣野就肯定認同架啦
明顯係
分分鐘冇教練係後面頂住佢佢仲可以唔洗死
真係唔好以為操得大隻既教練會識帶人操
有人squat到唔等於我覺得重係錯wor
如我上面所講,squat到3餅都已經少人做到
咁接近5餅既重量對大部份人黎講都係重
大有人在姐係只係人地做到你做唔到啦,咁又關你撚事?
https://youtu.be/8TrjuLhC-oY
現腹肌嗰啲反而冇咁勁添
真正世界級嗰班全部都高體脂
人體要去到最大力量一定要返咁上下體脂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞