健美網紅深蹲硬舉「遭210公斤槓鈴重壓」 緊急送醫不治亡

295 回覆
117 Like 6 Dislike
Squat果陣safety arm如果set太低,fail果陣支bar會空降落safety arm到好傷bar,倒不如直接扔落地。因為bar唔suppose承受衝擊,但餅係任扔都冇問題。

不過香港啲gym多數偏細,真接扔落地好易波及無辜,不如乖乖地set好啲個safety arm好過。
咪唔好ego lift咁重囉 問埋d on9問題
有咩高見
有時唔明,其實健身點解唔練埋條頸,如果條頸有力,就可以用條頸發力頂返走避免死亡。

之前有幾單都係壓頸而死。
乜撚都淨係識跟人講ego 正一on9仔
魔山聽過未呀on9仔 佢又ego lift呀?
你話練traps 都可以當cushion 用 
200kg…..練頸有咩用
210kg ok?
PR都唔用rack好難幫佢
咁點解d人會咁多意外
不如你教番我呀?
你有咩高見
有人真係會練埋條頸

唔代表可以承受210 kg ⋯⋯
個form其實ok
落去腰椎都直,有離心控制,就算去到最底上唔到都係直
似係突然上唔到力又向後扔唔到先失平衡壓到
其實你冇講錯

冇ego 真係會大大減低受傷嘅機會

不過追求運動表現去到極致嘅人,真係好難唔受傷
建身房一向都係好撚危險嘅地方黎
我一直強調緊唔好ego lift「咁重」
我都唔明個條懵撚做乜鳩
大把,以前睇開嗰個外國健身KOL斷Bicep,又係Ego Lifter

成個健美生涯,廿幾歲就完美收皮
有啲冇得set
但唔知點解有人係都要lock 餅
我就冇你咁多高見 拎外國人同亞洲人比淨係人口比例已經冇得比, 自已小見多怪
Bicep都斷得其實好誇張
似係做太重又拉得太盡拉斷左
其實扔落地本身都要練吓先識,可以輕鬆扔落地係4-6 rep range最後一下唔夠力果種程度。佢呢個明顯係1 rep max,根本上半身唔夠力handle呢個重量,佢一上到唔果吓就要果斷扔,一猶豫上半身就自己摺埋先,支bar就碌落頸到。

所以奉勸大家,扔bar本身都係要練嘅技巧。試吓揾個輕啲嘅重量體驗吓點扔,唔好等到fail 1 rep max果陣覺得自己一定靠本能做得到。一係就乖乖哋set safety arm。今次條片係210 kg,但其實要壓斷頸6、70都得,respect the weights
見你咁撚多野講以為有野學添
210kg 一條友spot
後面條友點會夠力一條友spot
Rack又唔用 呢啲死多幾件就啱
練撚到咁大隻 0安全意識
屌 頭先雙手舉10公斤米 而家周身骨痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞