健美網紅深蹲硬舉「遭210公斤槓鈴重壓」 緊急送醫不治亡

295 回覆
117 Like 6 Dislike
如果鎖到咁死多數係low bar先會,或者膊頭活動度太低,咁呢啲case一定係用safety arm。扔bar係要自己體驗過,練習過先做到嘅技巧,我都唔認同未試過就諗住1 rm fail果時會靠本能做到。同埋我上面都冇話唔好用safety arm,係叫人唔好set咁低啫,有啲人真係鳩set到同要扔bar冇分別,差在係支bar會直接轟落條safety arm到
係 因為對班西蘭花頭同排骨嚟講200kg squat係遙不可及嘅野
理解佢哋覺得誇張,但否定人哋都做到就無知囉
失咗平衡啦 咁重唔會向後到
又唔可以咁講,因為當你冇任何目標,冇限定rep range或者program咁操, 都會有strength 同hypertrophy 嘅增長

你一年前60kg b squat 15 reps x 4 set, 假設下數唔變,60kg 嘅stimulus 係已經唔足夠,你自然會加重,所以如果以年計,加到兩餅三餅for reps 都唔過分
Off topic一問,但肌肉勁左tendon個負荷係咪會變相細左
好彩我唔練腳
去健身post睇下 3餅基本起步
“親眼”
兩者係分開計,所以你可以理解成A勁咗,B不變,但件事係ab 一齊合作,如果ab 個growth係同一個ratio 升咪少啲機會受傷
條友傻鳩西蘭花嚟
健身不健腦

根本咎由自取不自量力,搞危險挑戰又唔做好安全措施死咗怪邊個

用肌肉思考唔係用個腦思考嘅下場
如果你純用運動嘅concept,其實因為身體機能進步而調整自己運動習慣好正常

例如我跑開45分鐘5km, 跑多啲真係會升到40mins /5k 甚至30mins /5k, 呢個progression 都唔係刻意追求肌肥或者力量嘅growth,你已經可以跑30mins/5km, 你刻意令自己跑返45mins /5km, 就已經唔係running 而係jogging 啦

如是者,撇開stimulus 同其他weight training 嘅因素去計,當你squat 個目的唔係追求strength/ hypertrophy, 純粹你享受踎個過程as 一個運動,而你因為身體機能嘅進步而令你已經可以做到80kgx15reps, 要你自己做返60kg x 15reps其實同由running 變jogging 嘅道理
唔太關事應該
只係用藥主要係boost肌肉同力,你大力咗自然訓練都會大啲嘅重量但tendon無咁受藥物影響,會跟唔上

自然少少progressive overload 兩邊一齊上就唔易傷
即係出既力大左,但係嗰肌肉本身承受既力冇大到,所以就傷?
之前上水個間好似有個咁死左?
睇條片,好似兩個人都有叫,佢地叫緊係發力定係頂唔住慘叫?
其實就算玩好重
Squat 係可以好安全向後扔

你問任何玩奧舉既人都識
只係好多健美/gym bro 冇學過
我見過人舉舉下pass out左,點扔?又或者突然受傷,好痛既時候做唔到有意識既後扔,咁點?

所以呢個世界要有active safety + passive safety,active safety即係你要識啲techniques點舉、failure點放,passive safety係你perform唔到active safety啲equipment可以點保護你。當個危險係涉及脊椎頸椎咁高stake既時候,我唔會假設有事既時候我可以100% perform到腦入面個安全動作。
Um 你連我講緊咩都未知
Any肥,咁肯定我表達能力不足,cheers
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞